Český rozhlas spustil v O2 TV vizuální Radio Wave

středa, 28. listopadu 2018, 10:20 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas nabízí v televizní distribuci společnosti O2 Czech Republic vizuální podobu Radia Wave.

Foto: Český rozhlas

Foto: Český rozhlas

Český rozhlas spustil na platformě O2 TV, jejímž provozovatelem je společnost O2 Czech Republic, další vizuální rádio. Radio Wave je v pořadí druhou stanicí Českého rozhlasu, která je posluchačům k dispozici i ve vizuální podobě.

Po vzoru Radiožurnálu původně samotné audio nyní nově doplňují i vizuální informace v podobě živého videa. Kromě detailů o právě vysílaném pořadu se jedná o program stanice, nejnovější články z webu, snímky z kamer ve studiích, hudební playlist a další. Vizuální kanál stanice Radia Wave je k dispozici domácnostem s O2 TV set-top boxem, kde doplňuje současnou nabídku televizních stanic a rádií. Vizualizace rádií má být v souladu s vizí Českého rozhlasu „Poslouchám letmým pohledem“.

„Jedná se o pilotní projekt, který rozvíjí distribuci živého vysílání Českého rozhlasu. Dalším zvažovaným krokem bude rozšíření těchto vizuálních kanálů směrem do HbbTV a dalším IPTV distributorům,“ řekl ředitel Nových médií Českého rozhlasu Jiří Malina. Podle jeho slov se také připravuje i interaktivní HbbTV aplikace pro poslech audioarchivu. Ve druhém kvartále roku 2019 se pak ČRo na základě výsledků rozhodne, zda v IPTV distribuci pokračovat.

Playlist rádia Wave, zdroj: ČRo

Playlist rádia Wave, zdroj: ČRo

Program rádia Wave, zdroj: ČRo

Program rádia Wave, zdroj: ČRo

Dominantním prvkem vizuálního kanálu Radia Wave je levá část obrazovky, která vždy obsahuje informace o právě vysílaném pořadu a jeho bližší popis. Na pravé straně zase posluchač vidí všechny zbylé doplňující informace ze staničního webu a programu. K dispozici je na obrazovce i lišta s aktuálním zpravodajstvím iRozhlasu.

Výhodou vizuálního rádia má být to, že divák získá všechny podstatné informace, které se aktuálně dějí, a to bez nutnosti zapnutí počítače, případně vyhledávání přes mobilní telefon. 

-mav-