Facebook staví do popředí své Stories

pátek, 2. listopadu 2018, 07:50 Internet & Mobil MediaGuru

Jádrem byznysu největší sociální sítě mají být multimediální alba Stories, jejich adopce jde však pomalu.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Provozovatel Facebooku sice ve třetím kvartále meziročně navýšil zisk o více než 400 milionů dolarů na 5,1 miliardy, ne všechny aspekty jeho byznysu ale mohou mezi investory vzbuzovat nadšení. Počty uživatelů totiž v zemích prvního světa stagnují, desetinový nárůst denních uživatelů na 1,47 miliardy táhnou zejména státy zbytku planety, jež ale nejsou z marketingového hlediska tolik lukrativní. S ještě varovnějším vyzněním vystoupil i sám zakladatel firmy Mark Zuckerberg, který před investory přiznal, že budoucnost digitálních médií patří formátu, který se na největší sociální síti světa prosazuje zatím jen obtížně. Na mysli měl multimediální žánr Stories. Se specifickými fotoalby, jež po 24 hodinách automaticky mizejí z digitálního světa, přišel původně Snapchat, ovšem to nebránilo Facebooku jej úspěšně okopírovat pro potřeby dceřiného Instagramu a následně i největší sociální sítě „Myslím, že tohle je budoucnost. Lidé chtějí sdílet své zážitky způsobem, který nezanechá trvalou stopu a chci si být jistý, že jim to dokážeme nabídnout,“ uvedl podle serveru Recode Zuckerberg. V hodinovém prohlášení mimochodem padlo z úst Zuckerberga slovo „Stories“ celkem 71krát, podotkl Recode. Nezůstává ale jen u slov.

Jak někteří uživatelé toto sociální sítě zjistili, Facebook testuje úpravu designu své mobilní aplikace, která by dala výrazně více prostoru právě „příběhům.“ Byl by to právě tento formát, který by po spuštění aplikace zabíral většinu plochy obrazovky svým „dlaždicovitým“ rozvržením na dva řádky. I to podle portálu Social Media Today ukazuje, jak velkou váhu Facebook přikládá právě Stories. Firma však není až tak daleko od toho, aby její úsilí zviditelnit dočasná multimediální alba nepřipomínalo místo chytrého naplňování strategických cílů spíše křeč.

Ačkoliv jim společnost věnuje stále více péče, mezi uživatele zatím příliš velkou odezvu nemá. Nepomáhá ani notifikace upozorňující všechny virtuální přátele na to, že uživatel něco přidal do facebookové Story. Přestože sociální síť Facebook a její přidruženou aplikaci Messenger celkem používá na 3,5 miliardy lidí, Stories si denně prohlíží jen asi desetina z nich, uvádí Social Media Today. Pro srovnání: v případě Instagramu jde o 40 procent. Lépe je na tom i Snapchat, jenž s tímto formátem původně přišel. Každý den do svého virtuálního alba přidává nový obsah čtvrtina uživatelů této komunikační aplikace.

I kdyby se ale stala tato alba na Facebooku výrazně populárnější, samo o sobě by to nedávalo důvod k jásání. Sám Zuckerberg přiznal, že jeho firma teprve vymýšlí, jak na Stories vydělávat. „Nevynášejí nám tolik, kolik peněz přinášejí reklamy přímo v newsfeedu,“ přiznal podle serveru Recode. Formátu Stories tak podle Zuckerberga patří budoucnost, ta se však může jevit ještě poměrně dost vzdálená.

-riv-