Prodej tisku na Slovensku letos pokračuje v poklesu

středa, 14. listopadu 2018, 07:50 Slovensko MediaGuru

Nejprodávanějším i nejčtenějším slovenským celostátním deníkem je nadále Nový čas.

Zájem Slováků o nákup tištěného vydání novin se dál snižuje. Nižší prodaný náklad zaznamenal v pětimilionové zemi za první tři čtvrtletí letošního roku proti loňsku každý z pěti sledovaných celostátních deníků. 

Jedničkou na trhu s výrazným náskokem zůstal bulvární deník Nový čas. Jeho průměrný prodaný náklad za období od ledna do konce září ale meziročně klesl o téměř šest procent na zhruba 77.600 výtisků.

Na druhém místě v žebříčku prodeje papírového vydání novin skončil list Plus jeden deň vydavatele News and Media Holding ze skupiny Penta, jemuž prodej v průměrů klesl o více než tři procenta na téměř 39.200 výtisků.

Třetí příčku si udržel list Pravda s poklesem průměrného prodaného nákladu o desetinu na zhruba 32.400 výtisků. Deník Pravda není součástí ověřování ABC SR, údaje o nákladu poskytuje na svých webových stránkách.

Nižší zájem o papírové vydání novin se nevyhnul ani deníku Sme a listu Hospodárske noviny, který patří do české skupiny Agrofert.

Průměrný prodaný náklad celostátních deníků (ks)

deník vydavatelství průměr I-IX/2018
Nový čas Nový Čas 77 617
Plus 1 deň News and Media Holding 39 165
Sme Petit Press 23 549
Hospodárske noviny Mafra Slovakia 10 204

Zdroj: ABC SR

Průměrný prodaný náklad deníku Pravda (ks)

deník vydavatelství průměr I-IX/2018
Pravda Perex 32 436

Zdroj: Perex

Na Slovensku vycházejí také celostátní list Šport, který se zaměřuje na sportovní oblast, a také Denník N, který vsadil spíše na elektronické předplatné. Digitální verzi nabízejí i vydavatelé jiných novin. Například list Sme v září prodal v průměru více než 10.000 kusů elektronické verze vydání novin.

Do vydavatelských domů několika slovenských listů v uplynulých letech vstoupili noví investoři. List Nový čas loni koupila společnost finančníka a šéfa Slovenského olympijského výboru Antona Siekela. Penta kromě ovládnutí listu Plus jeden deň získala také podíl ve vydavateli listu Sme. Vydavatele Pravdy zase letos koupila skupina Our Media českého senátora Iva Valenty a podnikatele Michala Voráčka. Na mapu vlastnictví slovenských médií se můžete podívat zde.

Nejčtenějším listem na Slovensku byl podle nejnovějšího průzkumu společnosti Median SK ve druhém a třetím čtvrtletí Nový čas. Za ním skončily deníky Pravda, Sme a Plus jeden deň.

Čtenost slovenských deníků (poslední vydání), zdroj: MML-TGI 2+3Q/2018, Median SK

Čtenost slovenských deníků (poslední vydání), zdroj: MML-TGI 2+3Q/2018, Median SK

-čtk-, -mav-