V reklamách obchodů převažuje Santa Claus nad Mikulášem

středa, 28. listopadu 2018, 14:35 Výzkum, Reklama, Aktuality MediaGuru

Obchodní řetězce v reklamních letácích k mikulášské nadílce využívají častěji zahraniční motivy, ukazuje analýza České distribuční.

Zdroj: Kaufland

Zdroj: Kaufland

Obchodní řetězce v reklamních letácích k mikulášské nadílce využívají častěji zahraniční než české motivy, vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční. Zatímco Mikuláš, čert, anděl, Krtek a Ladovy obrázky dávají dohromady jen 28 % nabídky, Santa Claus, My little Pony, smajlíci nebo Angry birds společně okupují 43 % nabídky.

V listopadových akčních letácích řetězců se speciální mikulášskou nabídkou se Santa objevil 23krát, Mikuláš 12krát. „Nemyslím si, že by český Mikuláš byl v ohrožení. Letáky mají spotřebitelům především předvést šíři nabídky, proto je logické, že v nich před Vánoci najdeme hlavně netradiční produkty, novinky nebo oblíbené dětské hrdiny,“ uvedl ředitel společnosti Česká distribuční Petr Sikora. Neutrální motivy jako sněhuláci, zlaté mince, stromky či šišky se vyskytovaly na 29 % promovaných produktů.

Nejvyšší slevy nabízejí obchodníci právě na zboží se zahraničními motivy (28 %), na typicky české motivy je průměrná sleva 24 % a na motivy neutrální 22 %.  „Tradiční oblíbené produkty nemusejí být v nabídce zobrazeny několikrát, obchodníci je zařazují do letáků hlavně proto, aby připomněli, že se svátek kvapem blíží a aby jimi navodili správnou atmosféru,“ vysvětluje Sikora.

„Naopak netradiční produkty nebo limitované edice se zákazníkovi musejí představit v co nejrozsáhlejší šíři, aby věděl, jaké novinky si pro něj obchodníci letos přichystali. Šedesát procent lidí totiž v letácích hledá inspiraci k nákupu,“ upřesňuje Sikora.

V mikulášských letácích je 90 % sladkostí, ovoce a ořechy společně dosahují jen 5 %. V nabídce řetězců vede čokoláda (48 %), následovaná bonbony (10 %), perníky a piškoty, sušenkami a želé a oplatkami (všechny po 6 %). Ovoce a ořechy tvoří jen 5 % nabídky, zbývajících 5 % jsou hračky, mikulášské pytlíky či uhlí pro zlobivé děti.

-stk-