Youtube upravuje umístění videoreklam

pondělí, 26. listopadu 2018, 10:15 Internet & Mobil MediaGuru

Videu předchází více reklam naráz, budou se ale méně často objevovat v průběhu přehrávání.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sledování videí na YouTube by již neměly tak často přerušovat reklamy uprostřed klipu. Místo toho se přesunou na začátek produkce, uživatelé jich tedy zhlédnou více za sebou. Nové uspořádání v současnosti firma testuje ve verzi pro stolní počítače a pro příští rok počítá s jeho nasazením také na mobilní zařízení, uvádí na svém blogu. Více reklam v jednom „balíku“ se nebude zobrazovat automaticky před každým videem; jejich umístění má odrážet délku přehrávaného obsahu. V řadě delších snímků dosud nechyběly dvě či tři komerční pauzy. Nyní je firma koncentruje do formátu s názvem ad pods. Ten má řadu variant. Uživatelé se mohou setkat se dvěma šestisekundovými nepřeskočitelnými pre-rolly naráz, případně s jedním pre-rollem a jednou standardní inzercí, kterou lze po pěti sekundách zavřít.

YouTube své kroky vysvětluje mimo jiné uživatelským komfortem a výsledky dřívějších experimentů. Chystané rozvržení reklamy údajně znamená, že lidé budou zažívat o 40 procent méně přerušení, než při zachování současného stavu. Firma zároveň zadavatelům slibuje nárůst dosahu až o 11 procent, jak prý vyplývá z prvotního testování.

Firma zároveň uvádí, že se tak snaží přizpůsobit „televiznímu“ trendu v konzumaci nahraného videoobsahu. Každý den si uživatelé na tomto typu zobrazovacího zařízení přehrají celkem přes 180 milionů hodin videa. A právě nahuštění klipů do jednoho reklamního pásma před spuštěním samotného obsahu má této skutečnosti vyjít vstříc. Proměna v konzumaci digitálního videa mimo jiné podle YouTube značí, že platforma už dávno neslouží jen přehrávání vtipných videí, která si doporučí kamarádi mezi sebou. Má to dokládat zejména statistika, že za poslední tři roky vzrostlo množství obsahu, který lidé konzumují na základě doporučení algoritmů, na desetinásobek.

Část analytiků ale vnímá změnu v zobrazování pre- a mid-rollů opačně. „Nedává smysl snažit se napodobit televizní model, když právě od něj lidé utíkají do online světa,“ říká pro AdaAge Jim Nail ze společnosti Forrester Research s tím, že na digitálních platformách typu Netflix či Amazon Prime, jež mají televizi suplovat, pro změnu vůbec žádné reklamy nejsou. AdAge ale připomíná, že na rozdíl od základní verze YouTube nejsou k dispozici zdarma. Alphabet, provozovatel YouTube, navíc může vést k experimentování s formátem inzerce i vědomí toho, že trh s videoreklamou přinejmenším v klíčových Spojených státech roste tempem 30 procent za rok. Každé správně podchycené trendy tak mají potenciál ovlivnit finanční výsledky firmy. Podle společnosti eMarketer příjmy YouTube z reklamy letos dosáhnou 3,4 miliardy dolarů, což je v meziročním srovnání téměř o pětinu více. „Není důvod pro to, aby firma nový reklamní produkt nezkusila s cílem zjistit, jak na něj uživatelé zareagují,“ říká Mark Sytsma z digitální agentury Huge. K inovacím v tomto směru ostatně tlačí YouTube i sociální síť Facebook, která letos začala prokládat videa reklamou. Právě co nejpříjemnější „divácký“ zážitek rovněž představuje konkurenční výhodu. Ať už budou reklamy koncentrovány na začátek videa či do jeho průběhu, prakticky s jistotou se dá obecně tvrdit, že alespoň na těch největších digitálních platformách se jich už uživatelé nezbaví – pokud si tedy nepřiplatí.

-riv-