Česká centra ukazují ČR očima zahraničních výtvarníků

neděle, 16. prosince 2018, 08:00 Aktuality, Marketing MediaGuru

Výstavu CzechImage ukazuje Českou republiku očima českých a zahraničních výtvarníků. Navštívit ji lze až do konce ledna v Galerii Českých center.

V Galerii Českých center je až do konce ledna možné navštívit výstavu CzechImage, foto: MediaGuru.cz.

V Galerii Českých center je až do konce ledna možné navštívit výstavu CzechImage, foto: MediaGuru.cz.

„Jak Českou republiku vidí mladí čeští výtvarníci? A jak na ni nahlíží v zahraničí?“ Na to se snaží odpovědět projekt CzechImage, který u příležitosti 100. výročí české státnosti organizují Česká centra. Výběr bezmála šedesáti prací výtvarníků z deseti zemí je možné si prohlédnout až do 31. ledna 2019 na výstavě v Galerii Českých center v Rytířské ulici v Praze.  

Projekt CzechImage byl zahájen v lednu, kdy proběhla výstava plakátů vytvořených studenty Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Jejich úkolem bylo pod vedením docentky Kristýny Fišerové zpracovat prostřednictvím grafického ztvárnění svůj pohled na naši zemi.

Následně byli stejnou výzvou osloveni i studenti grafických škol v zahraničí, kteří do svých prací zapracovali své názory na Česko. Zapojili se výtvarníci ze Španělska, Německa, Rakouska, ‚Švédska, Polska, Maďarska, Ukrajiny, Bulharska, Rumunska a Japonska.

„Projektem CzechImage jsme cílili zejména na mladou generaci. Téměř 400 výtvarníků z deseti zemí světa se podařilo nadchnout pro zamyšlení se nad tím, co pro ně Česká republika představuje. Výstava tak přináší svěží a často humorný i kritický pohled na naši zemi očima mladé zahraniční generace, se kterou je potřeba při strategii budování brandu ČR aktivně pracovat,“ vysvětluje vedoucí projektu Monika Koblerová s tím, že příští rok je plánováno rozšíření projektu do dalších zemí.

Součástí celoročního projektu CzechImage je také průzkum veřejného mínění s cílem získat povědomí o názorech zahraniční veřejnosti na image České republiky. Výsledky budou představeny začátkem příštího roku.

-stk-