Český rozhlas rozšířil v pátek digitální vysílání DAB+

pátek, 28. prosince 2018, 10:10 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas rozšířil digitální vysílání pomocí deseti nových DAB+ vysílačů, pokrytí digitálního rádia zvýšil na 61 procent.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Český rozhlas společně s Českými Radiokomunikacemi spustil v pátek 28. prosince 2018 druhou fázi sítě digitálního vysílání DAB+. Deset nových vysílačů zvýší pokrytí multiplexu ČRo na 61 % populace České republiky. Má také zajistit signál na dálnicích D1, D5, D8, D10 a D11. „Tímto krokem nekončíme a již nyní pracujeme na přípravě další fáze pokrytí,“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

K současným pěti vysílačům v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a na dálnici D5 u Berouna, spuštěným v první fázi před rokem, přibyly dva vysílače velkého výkonu: Ústí nad Labem  Buková hora a Trutnov  Černá hora.

Příhraniční úsek dálnice D5 pokryje vysílač Tachov - Rozsocha. Signál DAB+ na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem je řešen stuhovým pokrytím s centrálním vysílačem Strážník poblíž Jihlavy a třemi menšími směrovými vysílači po obou jeho stranách. Směrem do Prahy jde o Kácov – Zliv, Měchnov – Vrchy, Čtyřkoly  Dubsko a směrem do Brna je to pak Velké Meziříčí  Fajtův vrch, Křoví – Rozcestí a Rosice - Obora.

V multiplexu bude, stejně jako doposud, celkem čtrnáct rozhlasových stanic ve standardu DAB+ s  kódováním AAC -HE v2. Okruhy Českého rozhlasu bude tak podle ČRo možné šířit s nižším datovým tokem při zachování zvukové kvality. V nabídce jsou i doprovodné multimediální služby. Český rozhlas do propagace digitálního rádia investuje také prostřednictvím probíhající komunikační kampaně, jejímž centrálním bodem je web Doba DABová.

-mav-