Google personalizuje audiozpravodajství

neděle, 9. prosince 2018, 08:50 Internet & Mobil, Rádio MediaGuru

Technologický gigant se snaží pomocí Asistenta pro své chytré reproduktory dosáhnout personalizovaného rozhlasového zpravodajství.

Zdroj: Google

Zdroj: Google

Google a další digitální platformy v 21. století výrazně ovlivnily fungování zpravodajských médií, podle provozovatele stejnojmenného vyhledávače však jeden formát digitálním trendům vzdoruje – rádio. A právě to se má změnit. Firma totiž na svém blogu oznamuje, že pomocí své služby Asistent Google umožní uživatelům konzumovat takové audiozpravodajství, které lépe odpovídá jejich zájmům. Ačkoliv tak s nástupem internetu přibyly podcasty, internetová rádia nebo se rozmohly streamovací služby typu Spotify, samotné poslouchání zpráv jako by trendům odolávalo. Tato kratochvíle však má šanci díky uvedené novince nabídnout podobný zážitek, jako když uživatel brouzdá zpravodajskou záložkou vyhledávače Google. Algoritmy mu tak samy nabízejí články na témata, která by daného jedince na základě jeho dosud vyjadřovaných preferencí mohla zajímat nejvíce. Liší se tedy hlavně forma podání, kdy Google Asistent texty rovnou i přečte.

Se službou ale Google zatím jen experimentuje. Dostupná je vybraným uživatelům ze Spojených států. Jiné jazyky než angličtinu zatím nepodporuje, byť Google počítá s jejím rozšířením do světa. Již nyní ale firma načrtla několik základních parametrů jejího fungování. Zpravodajský playlist algoritmy přehrají na hlasový pokyn uživatele, přičemž celá produkce začíná krátkým shrnutím aktuálních hlavních událostí. Posléze si lze vyžádat delší audioreportáže o délce dvou až patnácti minut, které by se měly trefit do preferencí toho kterého jedince. Volnost a personalizace však není neomezená, Google současně upřesnil, čeho všeho se posluchači rozhodně dočkat nemají: hudby, reklam ani nevhodného vyjadřování.

„Povoleného“ obsahu by i přesto mělo být k dispozici dost. Mezi mediální partnery celého projektu patří na dvacet zpravodajských titulů. Nechybí Associated Press, South China Morning Post, Hollywood Reporter, Washington Post, CNBC či USA Today. Google současně plánuje rozšíření služby jak mezi více uživatelů, tak navázání dalších partnerství. Firma své aktivity popisuje jako součást takzvané Google News Initiative, která má napomoci produkci a šíření důvěryhodného zpravodajství. Zmiňuje proto mimo jiné, že část zahrnutých médií firma finančně podpořila tak, aby mohly rozšířit své kapacity pro audioprodukci. Jak ale připomíná portál The Verge, motivací pro Google může být zejména trend rozmachu takzvaných chytrých reproduktorů, jejichž příkladem je Alexa od Amazonu.

V tomto kontextu se jeví přirozeně, že údajně chytrá zařízení zvládnou vést rozhovor na téma „Co je nového?“ nejen jako bezvýznamnou společenskou konverzaci, ale zejména jako vážně položenou otázku. Tím spíše, když právě zařízení od Amazonu začne být od 17. prosince kompatibilní se službou Apple Music. Dominantní technologické firmy tak bojují o pozornost na novém hardwarovém poli pomocí svých osvědčených zbraní.

-rv-