Jednání o směrnici o ochraně práv na webu skončilo bez dohody

čtvrtek, 13. prosince 2018, 15:15 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Směrnice o autorských právech na internetu se bude řešit i za rumunského předsednictví.

Zdroj: Photospin

Zdroj: Photospin

Bez dohody skončilo ve čtvrtek jednání mezi zástupci europarlamentu, rakouským předsednictvím EU a Evropskou komisí o kompromisní podobě budoucí směrnice o ochraně autorských práv na internetu. ČTK to potvrdilo několik dobře informovaných zdrojů. Další, v pořadí už šestý „trialog“ o směrnici, kolem které se v Bruselu nebývale silně lobbuje, by mělo budoucí rumunské předsednictví unie uspořádat v lednu, přesné datum ještě není určeno.

Členské země svůj postoj k návrhu odsouhlasily v květnu, europarlament se – až na druhý pokus – shodl v září. Od té doby se vyjednává o podobě směrnice přijatelné pro všechny unijní instituce tak, aby ji bylo možné definitivně schválit.

Boj se dlouhodobě vede především o přesnou podobu dvou článků nových pravidel, s nimiž Evropská komise přišla v září 2016 ve snaze zlepšit postavení nositelů autorských práv v digitální době. Článek 11 má majitelům práv zajistit spravedlivý podíl za použití jimi vlastněného obsahu na internetu, článek 13 dává internetovým platformám – třeba YouTube – povinnost řešit, zda uživateli nahrávaný obsah neporušuje autorská práva.

-čtk-