Vychází první číslo časopisu Jsem jedno ucho

pátek, 14. prosince 2018, 11:15 Aktuality, Tisk MediaGuru

Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR začíná vydávat dvouměsíčník.

Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR začíná vydávat časopis Jsem jedno ucho, zdroj: SNN

Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR začíná vydávat časopis Jsem jedno ucho, zdroj: SNN

Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, organizace pomáhající lidem se sluchovým handicapem, vydává první číslo časopisu Jsem jedno ucho. Jedná se o dvouměsíčník vycházející z konceptu projektu Jsem jedno ucho, který každý týden od letošního května přináší veřejnosti příběhy lidí se sluchovým handicapem. Tématem prvního čísla jsou Úspěšní neslyšící doma i ve světě. Šéfredaktorkou časopisu je Veronika Cézová.

Jsem jedno ucho navazuje na čtvrtletní newsletter NoNe – Noviny Neslyšících. Časopis, který zatím vychází jen elektronicky, čtenářům každé dva měsíce přinese téma, které se bude dotýkat nejen neslyšících, ale i nedoslýchavých, ohluchlých nebo například lidí, které trápí tinnitus (pískání v uších). Únorové vydání se zaměří na sluchadla, dubnové pak na kochleární implantáty. U delších a komplikovanějších textů jsou odkazy na video, které naznakovali neslyšící. Do budoucna je v plánu i tištěná verze, v nákladu 1 000 kusů. 

„Ať již bude téma vydání jakékoli, základem bude představit daný sluchový handicap prostřednictvím příběhu jedné z osobností se sluchovým handicapem. Chceme poutavou formou ukázat, jaké musel daný člověk překonávat v jednotlivých životních fázích bariéry. Například jeden neslyšící pravidelně chodil do banky s tlumočníkem, přesto mu banka několikrát poslala dopis, že se vyskytl nějaký problém a má zavolat na telefonní číslo v dopise... Chceme tedy na malých střípcích každodenních starostí a radostí ukázat, s čím se potýkají lidé s neviditelným handicapem a jak může slyšící společnost pomoci,“ říká Veronika Cézová, šéfredaktorka časopisu Jsem jedno ucho.

Design časopisu vytvořila grafička Pavlína Najfusová.

-stk-