AKA: Veřejní zadavatelé přestávají rušit tendry

čtvrtek, 24. ledna 2019, 10:20 Aktuality, Reklama MediaGuru

V loňském roce bylo zadáno necelých osm set veřejných zakázek v oblasti marketingu a komunikace. Počet zrušených tendrů stagnuje.

Během uplynulého roku bylo zadáno necelých osm set veřejných zakázek v oblasti marketingu a komunikace. To je přibližně o sto méně než v roce 2017. Hodnota finančních prostředků určených veřejnými zadavateli pro komunikaci byla meziročně o necelých 150 milionů korun nižší a dosáhla výše asi 1,1 miliardy korun. Vyplývá to ze statistiky, kterou už třetím rokem zveřejňují profesní asociace AKA (Asociace komunikačních agentur) a APRA (Asociace PR agentur).

Obě asociace vítají, že už druhým rokem stagnuje počet zrušených výběrových řízení. Loni jich bylo zrušeno jen 12 v celkové hodnotě necelých dvě stě milionů korun, o dva roky dříve jich pro srovnání bylo dvacet.

Rušení tendrů představuje pro dodavatele – agentury – jeden z řady důvodů, proč o veřejné zakázky tolik neusilují. Nároky na administrativu a zpracování nabídky jsou výrazně vyšší než u komerčních klientů a riziko zmařené práce v případě zrušeného tendru bylo historicky vysoké. Podle agentur za zrušením často stojí nevyjasněný záměr zadavatele nebo neschopnost vést řízení smysluplně a podle zákona.

„Není úplně snadné vyhovět legislativě a přitom zvolit nejlepší komunikační řešení za nejlepší cenu. Možné to ale je. Podle Metodiky zadávání veřejných zakázek, kterou AKA zpracovala ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj, už byly vysoutěženy desítky projektů,“ říká Lucie Češpivová, která v AKA vede projekt spolupráce s veřejnou správou.

Tento projekt v sobě zahrnuje i školení pro zadavatele i dodavatele a také poradenství při přípravě zadávací dokumentace. V poslední době AKA tuto službu poskytla například ministerstvům zemědělství a vnitra, Českým drahám nebo Českému statistickému úřadu.

Drtivá většina komunikačních projektů veřejné správy má povahu informačních kampaní, webů nebo tiskovin. V rozvinutých zemích tvoří informační kampaně zadané státem až třetinu trhu. V českých poměrech je to stále kolem jednoho procenta celkového obratu trhu.

-stk-