CNC má Marešové zaplatit 840.000 korun, uvedl soud

pátek, 18. ledna 2019, 07:25 Aktuality, Tisk MediaGuru

Rozsudek Obvodního soud není pravomocný, obě strany se proti němu mohou odvolat k pražskému městskému soudu.

Mediální dům Czech News Center (CNC) má zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit 840.000 korun za články, ve kterých novináři zasáhli do jejích osobnostních práv. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 7. Rozsudek není pravomocný, obě strany se proti němu mohou odvolat k pražskému městskému soudu.

Marešová po vydavateli deníků Blesk a Aha! v žalobě požaduje 4,8 milionu korun za články, které ji v době jejího trestního stíhání kvůli úmrtím pacientů v rumburské nemocnici označovaly mimo jiné jako „sestru Smrt". Kvůli nerespektování presumpce neviny žaluje Marešová i další vydavatelství, celkem se domáhá zhruba 35 milionů korun. Marešová v aktuální žalobě tvrdí, že se jí média společnosti CNC věnovala v 266 článcích, z toho ve 162 údajně zasáhla do jejích osobnostních práv.

Podle soudce Jana Kobery závažně zasáhlo do práv Marešové 42 článků. Soudce uvedl, že akceptovatelné jsou články, které fakticky popisují trestní řízení, není ale v pořádku prezentovat údaje obžaloby jako fakt nebo si v článcích domýšlet události.

Právní zástupce společnosti CNC Jiří Urbánek žalobu odmítl, rozsudek komentovat nechtěl. V závěrečném návrhu mimo jiné tvrdil, že novináři vycházeli z informací, které jim poskytla policie nebo státní zástupci. Upozornil také, že je potřeba jednotlivá tvrzení posoudit v celkovém kontextu a že média společnosti masivně informovala i o tom, že Marešová byla zproštěna obžaloby. Zdravotní sestra podle něj také neprokázala, že články měly negativní dopad na její život.

Jan Poláček, jenž zastupuje Marešovou, novinářům řekl, že o případném odvolání bude uvažovat až poté, co mu bude doručeno odůvodnění rozsudku.

-čtk-