T-Mobile zaměstnal na pražské pobočce robota

čtvrtek, 24. ledna 2019, 16:35 Aktuality, Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

T-Mobile představil novinku pro komunikaci se zákazníky na prodejně, robota, který mluví plynně česky.

Zdroj: T-Mobile

Zdroj: T-Mobile

Mobilní operátor T-Mobile testuje v pražské pobočce na I.P. Pavlova humanoidního robota, který mluví plynně česky. Říkají mu Pepper T-Dee a jeho úkolem je bavit zákazníky, v prodejně stráví následující měsíc. „Zatím Peppera T-Dee testujeme, nejprve si chceme vyzkoušet, kam až v jeho zapojení můžeme zajít. Až poté se rozhodneme, kolik jich v budoucnu pořídíme.“ říká Radek Janíček, manažer podpory prodejen ve společnosti T-Mobile. Doposud robot nedokázal reagovat na hlas a zákazníci se s ním dorozumívali prostřednictvím tabletu na jeho hrudi. Čeština se nyní zařadila mezi 17 světových jazyků, které výrobce robota podporuje.

Pepper T-Dee je robot druhé generace a v České republice jsou zatím celkem tři kusy. Hardware je vyrobený ve Francii společností SoftBank Robotics, která má s jejich výrobou 13leté zkušenosti. Softwarovou podporu pro český trh zajišťuje společnost Adastra ve spolupráci s ProBoston. Robot v T-Mobile je údajně první, se kterým mohou zákazníci exkluzivně komunikovat česky. Je schopný sám začít a vést konverzaci. V současné době má v sobě naprogramováno 250 frází. Naprogramování jedné fráze programátorovi zabere přibližně dvě minuty. Pepper T-Dee je také schopný rozeznat obličeje a až pět základních lidských emocí, podle toho pak přizpůsobí svou komunikaci, člověka může rozveselit vtipem, zahrát si s ním hru nebo se mohou společně vyfotit.

Na designu robota se podílel také tým psychologů. Záměrně měří necelých 130 centimetrů a váží téměř 30 kilogramů, aby svou konstitucí připomínal osmileté dítě. Baterie robota má kapacitu 8-12 hodin. Pepper je plně autonomní a v případě potřeby se sám připojí k nabíjecí stanici. Informaci o tom zároveň i pošle personálu, například formou SMS zprávy. Robot je schopný plnohodnotně fungovat i po dobu nabíjení. Je vybaven řadou senzorů, kamer a laserů. V nohou má zabudovaná tři kola a může dosáhnout rychlosti až 2km/hod.

Po celém světě je umístěných již více než 20 000 robotů ve více než 7 desítkách zemí. Jeho služby využívá už přes 2 000 firem. Nejčastěji je používaný v maloobchodě, dále pak v telekomunikacích a oblíbený je také u automobilových prodejců, případně ve finančnictví a hoteliérství

-zue-