Tesař se Stránským začali vydávat Liberecké zprávy

sobota, 12. ledna 2019, 12:50 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Tomáš Tesař a Jan Stránský spustili vlastní novinářský projekt, určený primárně čtenářům Libereckého kraje.

Tomáš Tesař a Jan Stránský na valné hromadě své vydavatelské společnosti Spotlight Media, foto: Jan Stránský

Tomáš Tesař a Jan Stránský na valné hromadě své vydavatelské společnosti Spotlight Media, foto: Jan Stránský

Novináři Tomáš Tesař a Jan Stránský společně založili vydavatelství Spotlight Media, pod nímž v lednu spustili zpravodajský web LibereckéZprávy.cz. Primárně s ním cílí n čtenáře Libereckého kraje.

Důvodem k založení je podle jejich prohlášení, že v době fake news si jejich město Liberec „zaslouží profesionální, striktně nezávislý, kompetentní digitální deník“.

Prohlášení Tomáše Tesaře a Jana Stránského ke spuštění webu LibereckéZprávy.cz

Jsme jako vy. Hladovíme po informacích z našeho okolí. Věrohodných, analytických, pravdivých, do hloubky se nořících. Ale i prostě odpočinkových. Za všech okolností ovšem novinářsky kvalitně zpracovaných. Svobodných. Co s tím? Nebylo to lehké, ale po letech snění jsme se rozhodli vykročit do neznáma. A vystavěli jsme v Liberci malé vydavatelství.

Nestojí za námi žádný tajemný donátor, oligarcha, politická strana, zájmová skupina. Jedinými investory jsme my dva. 

Dobrovolně jsme opustili prestižní místa v největších médiích této země (MF DNES, iDNES.cz, Reflex, Respekt, Hospodářské noviny, Seznam Zprávy, Televize Seznam), kde jsme v posledním čtvrtstoletí sbírali zkušenosti na reportérských, editorských a manažerských postech. Rozloučení se Seznamem se neobešlo bez smutku. Přesto jsme se nakonec utrhli a vrátili se domů.

Důvod? Věříme, že v éře fake news, které se bohužel už dávno nevyhýbají ani Liberci, si naše město zaslouží profesionální, striktně nezávislý, kompetentní digitální deník.

A jsme přesvědčení, že si ho ve jménu zachování demokracie zasloužíte především Vy, vážení čtenáři. Protože jedině svobodné médium může nám všem pomoci v kvalifikovaném rozhodování o libereckých věcech veřejných.

Naším cílem není nic menšího než pomoci vrátit Liberec na pozici třetího nejvýznamnějšího města České republiky, kam historicky po právu patří.

Jan Stránský
Tomáš Tesař
vydavatelé Libereckých Zpráv

Tomáš Tesař působí v českých médiích jako novinář a fotograf od roku 1996. Začínal v regionálním deníku jako redaktor, později šéfredaktor. Od 2003 do 2013 pracoval jako produkční a fotograf v týdeníku Reflex, pak jako obrazový redaktor v týdeníku Respekt. V letech 2014 až 2018 vedl fotooddělení Hospodářských novin a několika magazínů v Economii. Poté pracoval jako krajský reportér pro TV Seznam a web Seznam Zprávy.

Jan Stránský vedl 15 let liberecké MF Dnes a iDnes.cz, následně působil jako šéf regionů v Seznam Zprávách a v Televizi Seznam.

-stk-