Tesco a Ahold používají pro distribuci potravin roboty

středa, 23. ledna 2019, 07:45 Retail MediaGuru

Řetězce Tesco a Ahold začaly od nového roku s doručováním potravin pomocí robotů, zatím v zahraničí.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Jak udělat nakupování jednodušší a růst bez toho, aby museli stavět nové pobočky, o tom přemýšlí řada maloobchodníků. Pomoci jim v tom mají moderní technologie a umělá inteligence. Od nového roku začali shodně dva velké obchodní řetězce nabízet doručení nákupu potravin robotem. Zatím vždy jen v jednom městě, ale podle zahraničních médií mají plány velké.

Obchodní řetězec Tesco začal doručovat potraviny v britském městě Milton Keynes s pomocí speciálního malého robota, na doručování spolupracuje s firmou Starship Technologies. Díky aplikaci Starship si může zákazník objednat potraviny a nechat si je doručit během 15 minut v dosahu zhruba tří kilometrů od obchodu Tesco Extra. Zaplatí stejné ceny jako v kamenné pobočce a za doručení poplatek 1 libru (cca 29 korun). Robotický kurýr doveze až 10 kg potravin, jezdí sám po chodníku a maximální rychlost je 6,4 km/h. Je 55 cm vysoký a 70 cm dlouhý a má senzory, aby se dokázal vyhnout chodcům, psům a kočkám. Přístroj je vybaven GPS zařízením a může být tak sledováno a kontrolováno několik robotů naráz jedním člověkem přímo z kanceláře. Každý robot je napojen na internet, vybavený mikrofonem a kamerami a zaměstnanec dokáže snadno identifikovat, pokud by byl ukraden nebo jinak zneužit a ihned informovat policii.

Testovací provoz probíhal od dubna loňského roku v obchodě Co-op v Monkstonu a Tesco ho zkoušelo v Londýně už v roce 2017. Nyní firma Starship robota oficiálně představuje právě přes pobočku Tesco v Kingston Centru v Milton Keynes. Zákazníci si mohou objednávat přes aplikaci Starship. Službu nabízí spíše Starship než Tesco. Objednávky na obchodě shromažďují a dávají do robotů totiž právě jeho zaměstnanci. Firma, která má centrálu v Londýně a vývojové centrum v Estonsku, plánuje roboty nabízet v Evropě i USA. Stejná vozítka testovaly pro doručení produktů v různých částech Londýna už například i Hermes nebo takeaway firma Just Eats. Roboti Starship už údajně najezdili přes 160 tisíc kilometrů ve stovce měst a asi 20 zemích a doručovali všechno možné od potravin až po pizzu.

To jiný řetězec, Ahold Delhaize, testuje v USA také rozvoz bez řidiče se svým vozítkem Stop & Shop. Je o něco větší než robot Starship a jedná se o jakési minimarkety na kolečkách, které jezdí zatím pouze po americkém Bostonu. Robomart vozidlo, jak ho nazývají, si mohou zákazníci zavolat přes aplikaci na mobilním telefonu. Když k nim vozítko dorazí, otevřou dveře a sami si vyberou ovoce, zeleninu a jiné produkty. Následně dveře zavřou a pošlou robota pryč. RFID zařízení uvnitř robota pozná, jaké produkty si zákazník vybral a během několika sekund pošle účet na email. Tito roboti jsou na elektřinu a kontrolováni na dálku.

-zue-