Výzkum: Starší lidé sdílí fake news častěji než mladí

neděle, 13. ledna 2019, 08:45 Výzkum, Internet & Mobil MediaGuru

Lidé nad 65 let sdílí více fake news než mladší věkové skupiny, ukazuje studie výzkumníků z NYU a Princetonu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

U starších uživatelů Facebooku je až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že zasdílí fake news než u mladší generace. Vyplývá to ze studie publikované v časopise Science, jejímiž autory jsou výzkumníci Princetonu a New York University.

Studie, které se zúčastnilo 3 500 tisíce respondentů, zkoumala chování internetových uživatelů před a po amerických prezidentských volbách v roce 2016. Účastníci, kteří disponovali vlastním účtem na Facebooku, byli vyzváni k nainstalování aplikace ke sdílení dat, k čemuž dalo souhlas 49 % z nich. Výzkumníci následně sledovali, jaké články na své zdi uživatelé sdíleli a porovnávali je se seznamy fake news.

Sdílení fake news bylo napříč všemi věkovými kategoriemi celkem vzácné – alespoň jeden odkaz z dezinformačních webů zasdílelo jen 8,5 % respondentů. Znatelně více šířili hoaxy starší uživatelé: ve věku nad 65 let tak učinilo 11 %, zatímco ve věku od 18 do 29 let jen 3 %. Lidé nad 65 let sdíleli dvakrát více fake news než ti ve věku od 45 do 65 let a téměř sedmkrát více než nejmladší sledovaná skupina ve věku od 18 do 29 let.

Příčina tohoto chování může být podle výzkumníků dána buď nižší digitální gramotností lidí, kteří k internetu přicházejí v pozdějším věku, nebo slábnoucí pamětí, která podkopává schopnost posuzovat věrohodnost daných textů. Podle FBI dokazuje zhoršující se paměť například i méně detailních informací, které starší lidé podávají při ohlášení kriminálního činu.

K šíření fake news může v neposlední řadě přispívat i jednotný design zasdílených článků na Facebooku, a tudíž nedostatečné grafické rozlišení zdrojů.  

I z tohoto důvodu by se boj proti fake news měl zaměřit zejména na starší věkovou skupinu a na zlepšování jejich digitální gramotnosti.

-stk-