Čeští výrobci s Lidlem vyvezli zboží za 6,4 miliardy

neděle, 24. února 2019, 09:05 Aktuality, Retail MediaGuru

Čeští výrobci se v evropské konkurenci neztratí. Jen Lidl loni vyvezl výrobky 150 českých výrobců do 25 zemí Evropy a USA za 6,4 miliardy korun.

Zdroj: Lidl

Zdroj: Lidl

Čeští výrobci prodávají pod privátními značkami obchodního řetězce Lidl v zahraničí stále více, aktuálně lze tuzemské výrobky najít v prodejnách Lidl ve 25 zemích napříč Evropou i v USA. Podle posledních údajů za rok 2018 prodej stoupl o 16 %, na 6,4 mld. Kč oproti 5,5 mld. Kč v roce 2017. Nárůst je přitom kontinuální již řadu let, od roku 2011, kdy vývoz začal. V roce 2017 vyvezlo 145 českých výrobců do 24 zemí Evropy, letos 150 výrobců do 25 zemí.

Mezi hlavní odběratelské země podle objemu patří Slovensko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Velká Británie, Chorvatsko, Slovinsko, Litva, Řecko a Bulharsko. Novinkou v exportu byly v roce 2018 Rakousko, Srbsko a také USA, kde se prodává české pivo pod značkou Argus. Řada zemí přitom svůj odběr českých výrobků oproti loňsku několikrát znásobila. Nejvíce se prodeje zvýšily v Portugalsku, Velké Británii, Irsku, Francii a Řecku.

Nejvíce zboží pak vyvezli Mlékárna Pragolaktos, Krahulík – Masozávod, LE & CO – Ing. Lenc, Veseta, Delimax, La Lorraine, Družstvo Bramko CZ, Hortim-International, Moravia Lacto a Alimpex – Maso. Vývoz se však netýkal pouze potravin, jedním z nejúspěšnějších je například i výrobce hygienických prostředků, společnost Drylock Technologies.

České firmy, které vyváží do zahraničí pod vlastními značkami Lidlu musí splnit nároky v oblasti kvality, které má řetězec nastavené stejně i pro české prodejny. Důležitou podmínkou je pak schopnost dodávat požadovaný objem zboží i do dalších zemí. České firmy díky Lidlu ale na druhou stranu nemusí hledat na zahraničních trzích partnery pro prodej nebo investovat do marketingu v dané zemi.  Jednoduchá je i logistika, kdy výrobce zboží doveze pouze do jednoho centrálního skladu a další dopravu už kompletně zajišťuje sám řetězec.

-zue-