Do Česka dorazila služba Apple Pay

úterý, 19. února 2019, 11:00 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Mezi platební systémy v České republice se v úterý zařadila služba Apple Pay.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Mezi platební systémy, které fungují v Česku, se v úterý zařadila služba Apple Pay. Lidem umožňuje platit pomocí chytrého telefonu či hodinek od amerického výrobce Apple. Vyplývá to z tiskových zpráv firem, které platbu prostřednictvím nové služby umožňují.

V Česku už lze platit prostřednictvím služby Google Pay mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami s operačním systémem Android. Vlastní aplikace pro platby telefonem mají některé banky.

Počátkem února na český trh vstoupil maďarský platební systém Barion, jehož investorem je společnost Home Credit. V českých e-shopech lze platit také mimo jiné pomocí systémů GoPay, PayU, ComGate, ThePay, Pays nebo W-platba.

Apple Pay propojuje mobilní zařízení s platební kartou. Společnost Mastercard uvedla, že Apple Pay je k dispozici držitelům platebních karet od Air Bank, J&T Banky, Komerční banky, mBank, Monety Money Bank, stravenkové společnosti Edenred a fintechové Twisto. Brzy by měla služba fungovat i pro klienty České spořitelny.

Službu mohou využívat majitelé telefonů iPhone SE, iPhone 6 a novějších a hodinek Apple Watch. Americká firma svůj platební systém spustila před více než čtyřmi lety. Nejvíce uživatelů má v USA, služba funguje také v západní Evropě, Kanadě, Austrálii, Číně nebo Rusku.

-čtk-