Google v Česku spouští aplikaci YouTube Kids

čtvrtek, 21. února 2019, 09:25 Internet & Mobil MediaGuru

Aplikace vedle nabídky video obsahu umožňuje rodičům kontrolovat, která videa a kanály mohou jejich děti sledovat a jak dlouho.

Zdroj: Google ČR

Zdroj: Google ČR

Aplikace YouTube Kids, kterou po celém světě pravidelně využívá více než 14 milionů uživatelů, je od čtvrtečního dne dostupná i v Česku. Služba je zároveň uvedena také v dalších zemích – na Slovensku, na Ukrajině a v Rumunsku. Mobilní aplikace je dostupná pro Android a iOS.

Aplikace nabízí jak videa členěná do několika sekcí (pořady, hudba, výuka, prozkoumat), tak především přináší funkci rodičovské kontroly. Funkce, která umožňuje rodičům schválit obsah, jim dává možnost vybrat, k jakým kanálům či videím dostanou děti přístup.

Rodiče mohou vybírat ze sbírek vytvořených přímo YouTube Kids týmem, ale i externími partnery. Zablokovat vyhledávání v prostředí YouTube Kids mohou rodiče například mladším dětem. Naopak starším dětem lze vyhledávání v aplikaci povolit. Funkce časovače umožňuje nastavit časový limit, po jehož vypršení se aplikace zablokuje. Jaká videa děti v aplikaci v minulosti sledovaly, rodiče zjistí prostřednictvím funkce historie. Jednotlivé profily je možné nastavit až pro osm dětí.

Dětská aplikace YouTube Kids je bezplatná, hlavním zdrojem financování je reklama. V aplikaci se ale mají objevovat jen reklamy, které vyhovují požadavkům na umísťování dětské reklamy.

Aplikaci YouTube Kids, primárně určenou dětem do 13 let, představuje Google jako jeden z nástrojů, kterým pomáhá rodinám stanovit si digitální pravidla. Dalším je například aplikace Family link, která umožňuje rodičům získat přehled o tom, kolik času děti tráví na digitálních zařízeních, v jakých aplikacích, nastavit limity, či mít přehled o jejich poloze.

-mav-