Pinterest si věří, zvyšuje příjmy z reklamy a míří na burzu

středa, 27. února 2019, 07:15 Reklama, Internet & Mobil MediaGuru

Vizuální síť Pinterest plánuje vstoupit na burzu a věří si i na poli příjmů z reklamy.

Zdroj: Pinterest

Zdroj: Pinterest

Pinterest hodlá v příštích měsících vstoupit na burzu. Jak uvedl list The Wall Street Journal, vizuální síť podala minulý týden žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO), od čehož si slibuje tržní ohodnocení nejméně na 12 miliard amerických dolarů (271 miliard korun). Tímto krokem se zařadí vedle další sociální sítě na burze, jako je Facebook, Twitter nebo Snapchat.

Byť Pinterest neohrožuje reklamní duopol Facebooku a Googlu, i tak se jí daří postupně navyšovat příjmy z reklamy. Podle poradenské společnost eMarketer měly loni jen na americkém trhu překročit hranici 500 milionů dolarů, což je v meziročním srovnání o 43,8 % více. Do roku 2020 by se měly zdvojnásobit a přesáhnout miliardu dolarů.  

Předpověď vývoje příjmů z reklamy u Pinterestu, zdroj: eMarketer

Předpověď vývoje příjmů z reklamy u Pinterestu, zdroj: eMarketer

Posilování příjmů z reklamy je podpořen nejen růstem uživatelské základny Pinterestu, kterou loni podle posledních zveřejněných čísel tvořilo 250 milionů aktivních uživatelů měsíčně, ale také zlepšením správy reklam. V říjnu vizuální síť uvedla novou platformu Ads Manager, kde si mohou zadavatelé reklamu sami zadávat, vytvářet a testovat, definovat si u ní velikosti cílové skupiny, určit si umístění a stahovat reporty. Rovněž představila i nový formát videoreklamy.

Oproti jiným sociálním sítím Pinterest velmi dbá na tzv. brand safety, tedy na to, aby se reklamy nezobrazovaly v kontextu, kterou by propagovanou značku mohl poškodit. Nedávno se tak vizuální síť například rozhodla přestat zobrazovat výsledky vyhledávání v souvislosti s očkováním, a to s cílem zamezit šíření dezinformací.

Navíc je Pinterest vnímán jako bohatý zdroj vizuální inspirace, a jeví se tak vhodný při utváření nákupního rozhodnutí. Podle loňské studie Pinterestu, provedené na vzorku více než 4000 aktivních uživatelů, 78 % z nich firemní obsah vítá a 90 % pomáhá při rozhodování. Výzkumu GfK zase dokládá, že dokonce až 83 % uživatelů provede nákup na základě firemního „pinu“.

„Marketéři vidí v Pinterestu potenciál pro oslovení spotřebitelů, kteří uvažují o koupi produktů. Vhodným umístěním reklamy je jedním ze způsobů, jak mohou se svou značkou v této fázi vstoupit se spotřebiteli do interakce,“ komentuje Monica Peartová z eMarketeru.  

-stk-