Axel Springer táhly loni k růstu weby s řádkovou inzercí

čtvrtek, 7. března 2019, 11:00 Tisk, Internet & Mobil MediaGuru

Digitální výnosy Axel Springer hrají opět výraznější roli na celkovém výsledku mediální skupiny, ukazují údaje za rok 2018.

Foto: Axel Springer SE

Foto: Axel Springer SE

Mediální skupina Axel Springer SE dosáhla v loňském roce lepších finančních výsledků než v předešlém roce. Výnosy skupiny se meziročně zvýšily o 4,1 % na 3,2 mld. euro. (cca 83 mld. Kč), reálný zisk EBITDA se zvýšil o 14 % na 738 mil. euro. Dále přitom posiluje podíl digitálních aktivit firmy na celkových výnosech (71 %) a také na zisku EBITDA (84 %).

Oznámené výsledky jsou v souladu s očekáváváním analytiků. Růstu skupiny pomáhá především segment classifieds (řádková inzerce), který v loňském roce meziročně vyrostl o dvacet procent na 1,2 mld. euro a tvoří tak třetinu celkových výnosů skupiny. Jde například o pracovní portál Stepsone, který se nejnověji rozšiřuje do Polska (v současnosti je už ve třiceti zemích) nebo realitní portál Immowelt. Na českém trhu už skupina nepůsobí, ale v sousedním Slovensku pod ní například spadají portály autobazar.sk nebo reality.sk.

Naopak mírně se snížily výnosy v segmentu zpravodajských médií (sem patří například nejprodávanější německý deník Bild, dále deník Welt nebo portál Business Insider), které poklesly meziročně o jedno procento na 1,5 mld. euro. Na mezinárodních trzích se mělo dařit především Business Insideru a zpravodajské aplikaci Upday. Deníky Welt a Bild mají mít v souhrnu 0,5 mil. digitálních předplatitelů. 

Divize marketingu, třetí nejvýznamnější část mediální skupiny, výnosově loni klesla o 12 % na 418 mil. euro. 

Pro letošní rok očekává Axel Springer růst výnosů na úrovni nižších jednotek procent. Očekávání jsou opět spojena se segmentem classiffieds, kde se předpokládá růst na úrovni vyšších jednotek procent nebo až dvouciferného navýšení. Naopak nižší výnosy se odhadují pro divize zpravodajských médií a marketingu. Růst ale mají zahraniční aktivity.

-mav-