Cena ustupuje, Češi chtějí konkrétní značky

středa, 27. března 2019, 07:20 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Podle statistik Češi stále více tíhnou ke konkrétním značkám a cena hraje menší roli. I tento trend bude tématem panelové diskuze na březnovém Czech On-line Expu.

Zdroj: Czech On-line Expo

Zdroj: Czech On-line Expo

Více než polovina Čechů využila při nákupu na internetu některý ze zbožových srovnávačů. Ale podle statistik nakupující stále více tíhnou ke konkrétním značkám, zatímco jejich citlivost na cenu slábne. Nejen o trendu českých zbožových srovnávačů se bude hovořit během panelové diskuze na veletrhu Czech On-line Expu, který se uskuteční 29.3. - 30.3. na Výstavišti Praha Holešovice.

Podle loňské studie APEK využívá při nákupu zbožových srovnávačů vždy nebo při většině nákupů 55 % dotázaných, kteří nakupují na internetu alespoň jednou za rok. „Česká republika a středoevropské trhy jsou z pohledu zbožových srovnávačů poměrně unikátní. Ve světě lidé mnohem častěji nakupují prostřednictvím market places typu Amazon. Tuzemský trh se v posledních letech mění a čeští zákazníci stále více tíhnou ke konkrétním značkám a jejich cenová senzibilita slábne,“ říká ke změnám Honza Mayer, CEO společnosti Dataweps.

V Česku patří mezi největší zbožové srovnávače Heureka.cz a Zboží.cz. V únoru získala podle statistiky Netmonitor.cz tuzemská jednička Heureka.cz více než čtyři miliony reálných uživatelů, kteří dohromady zhlédli téměř 75 milionů stránek. V případě Zboží.cz to bylo necelých 2,2 milionu uživatelů a více než 26 milionů zobrazených stránek. „Na Zboží.cz mohou lidé porovnávat nabídky z přibližně 25 tisíc aktivních e-shopů. Mezi nejhledanější značky patří například Wish, Huawei, Sodastream, Samsung, Xiaomi či Apple,“ potvrzuje zájem o konkrétní značky Milan Šmíd ze Zboží.cz.

O tom, jaká je role zbožových srovnávačů v době, kdy zákazníci tíhnou ke konkrétním značkám a jejich citlivost na cenu slábne, budou hovořit na jedné z mnoha diskuzí na březnovém veletrhu Czech On-line Expo Tomáš Braverman z Heureka.cz, Milan Šmíd ze Zboží.cz a František Štrupl z české pobočky Googlu.

-zue-