ČT chystá další díly Marie Terezie, Četníky ze Znojma či Místo zločinu Ostrava

středa, 27. března 2019, 11:50 TV MediaGuru

Česká televize počítá v připravovaných projektech s pokračováním některých známých seriálů.

Marie Terezie, foto: ČT

Marie Terezie, foto: ČT

Řadu nových projektů, které připravuje do vysílání, představila ve středu Česká televize. Mezi novinkami, které míří na televizní obrazovku, se mj. objeví pokračování Marie Terezie, seriály či minisérie ze současnosti i vzdálenějších let nebo portréty významných i rozporuplných postav české historie, politiky a kultury.

Podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka šlo jen za loňský rok do výroby 458 pořadů. Generální ředitel zároveň naznačil, že naopak pokračování se velmi pravděpodobně nedočká seriál Most!.

Děj dvou nových dílů Marie Terezie se odehrává v letech 1741-1745 během válek o rakouské dědictví. Hlavní postavy zůstávají, jsou doplněny o nové v souladu s historickou realitou. Mezi herci se opět objeví Vojtěch Kotek jako František Štěpán, Marii Terezii ztvární tentokrát Stefanie Reinsperger.

Připravují se také seriály, které se vrací do období 20. let minulého století. Jde o detektivní Zločiny Velké Prahy režiséra Jaroslava BrabceJiřím Langmajerem, Jaroslavem Pleslem a Denisem Šafaříkem v hlavních rolích. Seriál se odehrává v regionu, který vznikl sloučením centrální Prahy a okolních sídel, kdy vzniká nový typ kriminality, ale i rivality mezi vyšetřovateli.

Další z řady „četnických“ příběhů rozšiřují Četníci ze Znojma, kteří přímo navazují na Četníky z Luhačovic. Příběh je navázán jak časově, tak i některými známými postavami.

Současnost naopak reflektuje seriál inspirovaný skutečnými příběhy z prostředí politicko-policejního. Nese název Vysoká hra a hlavní roli v něm ztvární Richard Krajčo. Snímek je inspirovaný románem Václava Lásky, vypráví příběh policisty protikorupčního útvaru.

Ze skutečných událostí vychází také třináctidílný seriál Místo zločinu Ostrava, role vyšetřovatelů se v něm zhostí dvojice Stanislav Majer a Pavla Beretová.

Do prostředí Jihomoravského kraje zavede diváky seriál Hlava medúzy, která má symbolizovat kriminální příběhy. Režisérem seriálu je Filip Renč. V hlavní roli šéfky brněnské mordparty se představí Jitka Čvančarová.

V oblasti portrétů postav české historie připravuje ČT snímek Emanuel Moravec – Anatomie zrady, v němž se v hlavní roli objeví Marián Labuda ml. Životopisný film o uznávané herečce Jiřině Štěpničkové s názvem Past režíroval Viktor Polesný a do hlavní role obsadil Zuzanu Stivínovou.

Česká televize připomene svými dokumenty i výročí 17. listopadu, kde chystá například projekty Jan Potměšil nebo Sametová FAMU.

Do období 50. let je situován příběh Herec a také dokument Nejkrvavější proces o procesu s Rudolfem Slánským.

Podrobné informace o připravovaných projektech najdete v dokumentu uloženém níže.

-mav-