ČT natáčí novou dramatickou minisérii Sever

čtvrtek, 7. března 2019, 13:55 TV MediaGuru

Ve vysílání České televize by se měla novinka z prostředí Ústeckého kraje objevit letos na podzim.

Sever, foto: ČT

Sever, foto: ČT

Česká televize natáčí novou šestidílnou minisérii Sever režiséra Roberta Sedláčka. ČT bude nový seriál vysílat letos na podzim. Šestidílná minisérie v hlavní roli s Jiřím Mádlem je dalším projektem, který využívá kulis Ústeckého kraje, předtím to byl Svět pod hlavou, Most! či Rapl 2.

Sever je zasazen na sever Čech, protože vychází z reálných případů, které se v Ústeckém kraji zhruba před deseti lety odehrály. „Základem je kauza solárních elektráren a na ni navazují další," řekl ve čtvrtek novinářům producent Petr Bílek.

S natáčením snímku podle scénáře Zdeňka Zapletala začali filmaři loni v prosinci, poslední klapku plánují na závěr dubna. Stěžejním městem je tentokrát Bílina s vrchem Bořeň, točí se ale i v Teplicích nebo Děčíně. „Sever symbolizuje region vzdálený od centra, kde k sobě mají lidé blíž, snáz se domluví na čemkoliv, ať v pozitivním či negativním smyslu," poznamenal Bílek.

Na rozdíl od Rapla je podle Bílka v tomto případě kladen důraz na osobní linku policisty, jenž bojuje za spravedlnost, v níž bezvýhradně věří, a to i za cenu, že ohrozí svou rodinu. „Má chorobný cit pro spravedlnost, proto začne bojovat proti policii, ač je sám její součástí," prozradil o své roli Jiří Mádl. „Dost z těch kauz jsem znal okrajově, ale být v těch případech reálně a řešit to, je občas dost děsivé," řekl.

Mádlova kolegu hraje Štěpán Benoni, jenž se do regionu dříve vydal při natáčení seriálu Cirkus Bukowsky.

Sever, foto: ČT

Sever, foto: ČT

Sever, foto: ČT

Sever, foto: ČT

Na seriálu se podílí i Filmová kancelář Ústeckého kraje. „V projektu jsou filmoví architekti, kteří nás znají z dřívější spolupráce, proto nás znovu oslovili," řekla Barbora Hyšková, která kancelář vede a snaží se vyhovět požadavkům štábů. 

Filmová kancelář spolupracovala také na nejúspěšnějším komediálním seriálu České televize Most!, jehož hlášku "dycky Most" si vzalo za svou statutární město, na pokračování kriminálního seriálu Rapl 2 nebo filmu Úsměvy smutných mužů. Do Varnsdorfu se nyní chystají Ondřej a Ivan Trojanovi, Dan Svátek chce točit v kraji další film podle scénáře Josefa Formánka. „Jsou tu nyní také dvě světové produkce a další poptávku na červenec máme od německé produkce," uvedla Hyšková.

-čtk-