Gillette: Nadále chceme v komunikaci bořit stereotypy

pondělí, 25. března 2019, 11:25 Marketing MediaGuru

Po reklamním spotu o „toxické maskulinitě“ chce Gillette pokračovat v boji proti stereotypům, a to nejen u mužů.

Zdroj: Gillette

Zdroj: Gillette

Dva měsíce od uveřejnění amerického kontroverzního spotu „We Believe: The Best Men Can Be“, který vyvolal po celém světě velmi rozdílné reakce, je značka Gillette připravena i nadále rozvíjet svou novou komunikační linii, v níž bojuje v prvé řadě proti stereotypům. „V naší komunikaci se dál chceme věnovat boření stereotypů. Chceme ukázat, že úspěch mužů tkví v prvé řadě v tom, že dokážou být empatičtí vůči svému okolí,“ popisuje na dotaz MediaGuru.cz Christine Cabon, šéfka komunikace značky Gillette v Evropě.

O spotu We Believe: The Best Men Can Be si můžete více přečíst zde.

Nové kampaně Gillette tak budou více než dřív ukazovat reálné situace ze života. Za příklad může posloužit třeba nový reklamní spot s názvem „Every Hero Sweats“ na podporu deodorantů. Vypráví příběh amerického vojáka, který se stejně jako ostatní občas pořádně zapotí, třeba při pracovním pohovoru po odchodu z armády.

„V P&G věříme, že každá značka se odvíjí od svého smyslu. Gillette svůj smysl vidí v tom, že pečuje o vzhled nastupující generace mužů. Je přesvědčena, že právě tím jim pomáhá najít jejich lepší já,“ vysvětluje Christine Cabon s tím, že například díky onomu kontroverznímu spotu, který pozitivně hodnotili ti, co jej viděli celý, jsou nyní hodnoty značky přijímány mnohem více než před jeho uvedením.

V souladu se svým směřováním Gillette cílí mnoho současných komunikačních aktivit na mladé spotřebitele z generace Y a Z. Snaží se je zachytit například na sociálních sítích, kde spolupracuje s lokálními sportovci, nebo přes e-sport, který přitahuje diváky s průměrným věkem 21 let. „V Polsku jsme se například stali partnery šampionátu League of Legends v Katowicích. Kromě sponzoringu jsme se účastnili samotného eventu a spojili jsme se s významnými influencery z herní oblasti,“ uvádí Marcin Polchlopek, jenž ve střední Evropě působí na pozici Associate Director segmentu Beauty & Grooming.

U žen se snažíme především vyvracet mýty o holení žiletkou.

Christine Cabon

Vedle ryze pánských produktů rozvíjí Gillette pod subbrandem Venus i ženskou řadu„Ženy jsou ve svém přístupu k holení přelétavější než muži. Vedle žiletek zkouší strojky, depilaci nebo vosk. Snažíme se proto především vyvracet mýty o holení žiletkou, například to, že chloupky po odstranění touto metodou rostou rychleji. Zároveň jim vysvětlujeme benefity mokrého holení, to, že je rychlejší, bezpečné a bezbolestné,“ popisuje Christine Cabon.

I u žen se však komunikace Gillette mění. Místo opálených a hladce oholených nohou modelek se v aktuální kampani „My Skin. My Way,“ objevují normální ženy, které mají bledou kůži, onemocnění vitiligo nebo tetování.

Inovacemi Gillette reaguje na méně častější holení

Ženy dostávají rovněž větší roli i v produktové komunikaci cílící na muže. „Už to nebude jen o jejich polibku na hladce oholenou tvář v závěru spotu, ale o normálním soužití mužů a žen, kdy se třeba nestíhá kvůli rannímu holení odjet včas do práce,“ přibližuje Christine Cabon.

V produktové rovině přichází Gillette s inovacemi, které reagují na aktuální spotřebitelské potřeby a trendy, mimo jiné i na to, že se muži stále méně častěji holí. Právě v těchto dnech je v regionu střední Evropě uváděna novinka Gillette SkinGuard, jež má mužům pomoci předcházet podráždění pokožky po holení. „Až 70 % mužů trpí přecitlivělostí kůže a 52 % se kvůli tomu holí méně, než by chtěli. S novinkou jim chceme tuto bariéru v holení odstranit,“ říká Marcin Polchlopek. Nový produkt podpoří v následujících měsících po celém středoevropském regionu i výrazná kampaň, jež chce kromě jiného pracovat s influencery.  

Na inovace má Gillette také vlastní laboratoř, v níž nevyvíjí jen klasické žiletky, ale i elektronické přístroje. V současnosti tak například v USA testuje tzv. zahřívané holítko, jenž se inspirovalo praxí z pánských holičství, kde se před holením pokládá na tvář teplý ručník. S novinkou s názvem Heated Razor mohou muži k nahřátí použít rovnou hlavici žiletky.

-stk-