Majitel Novy, firma CME, je otevřená prodeji či partnerství

pondělí, 25. března 2019, 14:00 TV MediaGuru

Majitel televize Nova, americká CME, vytváří speciální tým, který prozkoumá další možnosti strategického vývoje včetně možnosti prodeje celé firmy nebo jejích částí.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Společnost Central European Media Enterprises (CME), která vlastní tuzemskou komerční televizní skupinu Nova, oznámila, že ve spolupráci s manažerským týmem a týmem právních a finančních poradců začala zkoumat proces možných „strategických alternativ“, které mají vést k maximalizaci hodnoty pro akcionáře.

Představenstvo CME proto vytvořilo zvláštní výbor, který prozkoumá dostupné strategické alternativy. Ty mohou mimo jiné zahrnovat prodej části nebo celé společnosti, fúze s jiným strategickým partnerem, rekapitalizaci nebo pokračování v realizaci dlouhodobého obchodního plánu CME. Společnost AT&T (po fúzi s Warner Media), největší akcionář CME, údajně podporuje záměr CME přezkoumat strategické alternativy.

„CME vlastní unikátní soubor aktiv a má bezkonkurenční vedoucí postavení na některých nejrychleji rostoucích mediálních trzích v Evropě. Po pěti letech rychlého růstu a oddlužování společnost nikdy nebyla v lepší formě. Pevně ​​věříme, že nyní je ten správný čas provést tento strategický přezkum,“ uvedl John Billock, předseda představenstva CME.

Nemá to ale znamenat, že proces přezkumu strategického směřování nutně vyústí v nějakou transakci. CME ani nestanovila harmonogram tohoto procesu a informovat o jeho průběhu chce pouze v případě, že tak uzná za vhodné.

CME provozuje televizní vysílání v pěti zemích střední a východní Evropy (Česko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko a Slovinsko). Do loňského léta působila i v Chorvatsku, kde ale televize prodala. Celkem provozuje 30 televizních stanic. V Česku konkrétně provozuje stanice Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action a Nova Gold.

Na českém trhu se dlouhodobě spekuluje o možných zájemcích o TV Nova ze strany investičních skupin, jakými jsou PPF, Penta či Sev.en Energy Group Pavla Tykače.

-mav-