Facebook a Google dominují digitálnímu trhu v Evropě

středa, 10. dubna 2019, 07:50 Internet & Mobil MediaGuru

Téměř 70 procent digitálních reklamních investic mají na klíčových evropských trzích získat letos Facebook a Google.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Facebook a Google si podle odhadu e-Marketeru v letošním roce připíšou až 70% podíl na reklamních digitálních investicích ve třech klíčových evropských zemích. Největší podíl mají získat Facebook a Google na digitálním reklamním trhu ve Francii, kde se předvídá až 76% podíl zmíněných společností na digitálním trhu. Téměř srovnatelně je ale prognózována síla obou gigantů na reklamním digitálním trhu v Německu (75 %), o něco nižší pak ve Velké Británii (63 %).

e-Marketer připomíná, že podíl Googlu na reklamních digitálních výnosech je v Evropě vyšší než ve Spojených státech amerických nebo i v jiných světových oblastech, a to z toho důvodu, že mnoho evropských spotřebitelů využívá přístroje s operačním systémem Android.

Digitální investice ve Francii se mají podle odhadu letos zvýšit o 15 % na 4,9 mld. euro. Rostoucí trend stále pokračuje u sociálních médií a video formátů. Přestože vyhledávání je stále silně využívaným formátem, jeho růst na francouzském trhu je mírnější.

Na německém reklamním trhu má letos podíl investic do digitálních médií představovat 37 % a v letošním roce se má celkový objem digitálních investic zvýšit o deset procent na 7,3 mld. euro. Vedle sociálních médií a videa pokračuje v růstu i mobilní reklama.

Vyšší podíl na reklamním trhu zaujímají investice do digitálních médiích ve Velké Británii, kde mají letos překonat 66% podíl na celkových reklamních investicích. Mobilní reklamě patří značná část digitálních výdajů, v růstu pokračuje i video. Na letošním silnějším postavení Googlu a Facebooku má mít také svůj vliv brexit. Celkový objem digitálních investic se má v Británii letos vyšplhat na 14,7 mld. liber a ve srovnání s loňským rokem růst o 11 procent.

Podle prognózy e-Marketeru se celosvětové reklamní investice do digitálu mají letos zvýšit o téměř 18 % na 333 mld. USD. To by znamenalo, že by vůbec poprvé digitál získal zhruba polovinu globálních reklamních investic. Nejsilnějšími hráči na digitálním reklamním trhu jsou Google a Facebook

-mav-