ČT zavádí komiksy jako nový zpravodajský formát

pondělí, 20. května 2019, 12:30 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize využívá komiksu pro zpravodajství, od pondělí chce přinášet jeden zpravodajský komiks denně.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Redakce zpravodajství České televize přichází s novou formou zpravodajského obsahu – komiksem. Obrazové příběhy vznikají na základě reportáží odvysílaných v pořadech České televize. V současnosti je k dispozici třicet komiksů a od pondělí 20. května se mají rozšiřovat o jeden nový komiks denně. Zvolený formát si klade za cíl přilákat především mladší generaci. Komiksy jsou dostupné na webu ČT24 a na internetu.

„V týmu, který na projektu pracuje, jsou i naši nejmladší kolegové – mileniálové, kteří přinášejí na věc jiný pohled. Jejich hlasu v debatách o komiksech dokonce dávám větší váhu,“ uvedl Karel Tinl, šéfeditor on-line zpravodajství ČT24

Témata pro zpracování do podoby kresleného příběhu vybírá redakce podle několika kritérií, zejména pak na základě obsahu a vizuálního potenciálu. Jednotlivé komiksy vznikají z reportáží odvysílaných například v pořadech Události nebo Horizont ČT24. K jejich výrobě využívá redakce aplikace, jež fotkám z videí dodají komiksový vzhled a které z takto získaných obrázků vytvoří samotný komiks. Původní reportáže ponechává nový formát v plném znění.

„Toto zpracování může zafungovat tak, že osloví skupinu, kterou klasická forma televizní reportáže úplně míjí,“ komentuje novou podobu zpravodajství Pavel Kořínek, odborník na komiksy z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd.

Výroba jednoho dílu trvá několik hodin, na projektu se podílí, zejména ve svém volném čase, šest lidí – redaktoři, editoři, grafici a korektorky.

-mav-