Google opět mění vzhled svého vyhledávání

pondělí, 27. května 2019, 15:50 Internet & Mobil MediaGuru

Změnami se Google snaží lépe monetizovat příjem z PPC reklamy ve vyhledávání.

Foto: Google

Foto: Google

Po poměrně krátké době Google opět mění vzhled vyhledávání, snaží se tím tak lépe monetizovat příjem z PPC reklamy ve vyhledávání. V monetizaci obsahu Google nešetří novinkami – od spekulací, že zavede reklamu na své hlavní stránce (homepage) až po zavedení vyhledávací reklamy na YouTube.

Nový vzhled vyhledávání se objevil minulý týden a jelikož počet ovlivněných uživatelů narůstá, zřejmě se tak nejedná jen o nějaké testování, nýbrž o trvalou změnu.

Vliv nového vyhledávání

Zmenšování rozdílů mezi organickým a placeným vyhledáváním je celkem logickým trendem téměř od počátků vyhledávání na Google. Pro uživatele, kteří mají nainstalovaný blokátor reklamy (tzv. „ad block“) se nic nemění, žádnou změnu tedy nepocítí.

Nicméně je pravidlem, že organické vyhledávání nabízí kvalitnější odpovědi na vyhledávací dotazy (výsledek organického vyhledávání je dán především kvalitou, zatímco placená reklama spíše nabídkou než kvalitou) a tak někteří uživatelé záměrně ignorují placené výsledky vyhledávání. Tito uživatelé mohou mít problém s jednoznačným rozeznáním placených výsledků a mohou tak začít více klikat na placené vyhledávání.

Dá se tak očekávat vyšší CTR reklamy ve vyhledávání na Google a samozřejmě vyšší výdaje pro inzerenty, ale také vyšší příjmy pro Google, což ale je standardním ekonomickým cílem firmy (maximalizace zisku).

Vývoj vzhledu vyhledávání

Google svoje vyhledávání mění pomalu, aktuálně s ohledem na mobile first pravidlo (pravidlo definuje přístup k návrhu webů, v tomto případě se začíná od mobilních zařízení), ale s postupem času se jedná o výraznou změnu. Od dvou sloupců reklamy s výrazným, do očích bijícím upozorněním, že se jedná o reklamu (obrázek 2) až po nynější podobu.

Jakési mezikroky vývoje lze vysledovat u příkladů, obrázku 3 a 4 – kde upozornění, že se jedná o reklamu byly zelené - méně výrazné až jen s rámečkem.

Obrázek 2 – 404m.com; https://404m.com/2013/11/17/novy-vzhled-reklam-na-google/

Obrázek 2 – 404m.com; https://404m.com/2013/11/17/novy-vzhled-reklam-na-google/

Obrázek 3 – objevit.cz; https://www.objevit.cz/google-si-pohrava-s-barvou-odkazu-ve-vysledcich-vyhledavani-t178380

Obrázek 3 – objevit.cz; https://www.objevit.cz/google-si-pohrava-s-barvou-odkazu-ve-vysledcich-vyhledavani-t178380

Obrázek 4 – vlastní zpracování

Obrázek 4 – vlastní zpracování

Autor: Jakub Petz, Digital Innovation Supervisor, Omnicom Media Group