Google zvažuje zpoplatnění své služby My Business

pátek, 3. května 2019, 11:00 Internet & Mobil MediaGuru

Po několika letech, kdy mohly firmy používat Google My Business zdarma, si technologický gigant sonduje ochotu za ni platit.

Zdroj: Google

Zdroj: Google

Google My Business již od roku 2014 umožňuje firmám uvádět přímo ve vyhledávání správné informace o otevírací době poboček, kontaktech či webových stránkách nebo ukazovat aktuální nabídky. Nyní si Google prostřednictvím dotazníku zjišťuje, jak moc ochotni by lokální obchodníci byli za službu platit.

Služba Googlu je podobná té od tuzemského Seznamukterý již delší dobu nabízí platícím inzerentům zvýhodnění ve formě přednostního výpisu ve vyhledávači Seznam i v katalogu Firmy.cz, zobrazování akčních nabídek či loga značky na Mapy.cz. Google doposud poskytoval možnosti zviditelnění ve vyhledávání bezplatně, zmíněný dotazník ale ukazuje, že zvažuje změnu své strategie. Sonduje si totiž, zda by firmy byly ochotny za zobrazení poboček ve vyhledávání platit a nabízí jim čtyři varianty v rozmezí od 10 do 70 dolarů měsíčně.

Google začal lokálním obchodníkům rozesílat dotazník, v němž si sonduje ochotu platit za službu My Business, zdroj: Search Engine Land.

Google začal lokálním obchodníkům rozesílat dotazník, v němž si sonduje ochotu platit za službu My Business, zdroj: Search Engine Land.

Google spustil službu Google My Business za tím účelem, aby zpřesnil ty údaje o firmách, které v minulosti čerpal od třetích stran. Od nich však byly často zastaralé nebo nesprávné, a mnohdy se tak stávalo, že například do restaurace dorazil zákazník v době, kdy byla zavřená, byť „Google“ tvrdil něco jiného. „Není nic horšího než, když člověk tráví čas cestou na pobočku, kde zjistí, že je zavřená, protože ve firemních zápisech byly uvedeny nepravdivé údaje. Tyto negativní zkušenosti se pak ve většině případů promítnou do recenzí daných poboček a na vnímání brandu zákazníkem. Recenze jsou veřejné a na jejich základě si může udělat negativní představu kdokoliv, kdo si je přečte,“ upozorňuje na důležitost aktualizace údajů Lukáš Běhal, Digital Performance Specialist z agentury Omnicom Media Group.

Ukázka recenze napsané v důsledku neaktuální otevírací doby, zdroj: Google.

Ukázka recenze napsané v důsledku neaktuální otevírací doby, zdroj: Google.

Tím, že Google umožnil podnikatelům a firmám, aby si mohli svá data o pobočkách upravovat jednoduše přímo ve vyhledávání, jednak přispěl k zákaznické spokojenosti, jednak se mu podařilo zpřesnit vyhledávané informace. A s čím dál silnějším rozšířením služby, cítí šanci na její monetizaci.  

-stk-