Influencerům nejméně vydělávají jednotlivá Stories

neděle, 26. května 2019, 08:05 Internet & Mobil MediaGuru

Studie společnosti Klear přináší vhled do výdělků vlivných uživatelů sociálních sítí.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Spoluprací se značkami si mohou relativně slušně vydělávat i ti uživatelé sociálních sítí, jejichž počet sledujících nedosahuje stovek ani desítek tisíc. Vyplývá to z analýzy digitální agentury Klear, která zkoumala příjmy více než 2500 oslovených influencerů. Ti, které autoři studie označují s předponou „nano“, si průměrně za jedno komerční youtubové video „účtují“ 315 dolarů, tedy v přepočtu kolem 7270 korun. Podle portálu Social Media Today je jejich hlavní přidanou hodnotou z pohledu značek to, že nanoinfluenceři sice neovlivňují masy konzumentů, síla jejich hlasu je ale vymezena relativně malou, zato však poměrně jasně definovanou demografickou skupinou. Nezanedbatelným přínosem také je, že tento typ spolupráce vyjde firmy výrazně levněji než v případě celebrit s více než půlmilionovou fanouškovskou základnou na sociálních médiích.

VIP uživatelé za youtubové video „na zakázku“ berou přes 3850 dolarů, tedy téměř 90 tisíc korun. Jakkoliv jde o orientační sumy, protože marketingová spolupráce s influencery se vyznačuje mimo jiné výraznou personalizací včetně finančního ohodnocení, poukazují na význam jednotlivých formátů. Zatímco videa na YouTube jsou tím nejlukrativnějším produktem spolupráce firem a výrazných osobností, nejméně influencerům při přepočtu na jednu obsahovou jednotku vynáší instagramová Stories, respektive facebookový příspěvek v případě uživatelů s méně než pěti tisíci sledujícími. Takové rozložení odráží skutečnost, že instagramová multimediální alba automaticky zmizí po 24 hodinách od zveřejnění, jejich marketingový potenciál je tak omezen už z podstaty daného formátu. To by se však v budoucnu mohlo změnit.

Dceřiná aplikace Facebooku v pokračuje v testování možnosti sdílet URL adresu jednotlivých Stories. Jak upozorňuje portál Social Media Today, ostré nasazení funkce může mít solidní komerční využití. Bez ohledu na to, zda by odkaz fungoval po 24 hodinách od zveřejnění obsahu. „Díky odkazu můžete propagovat svou Story například v newsletteru, v podpisu e-mailu či na ostatních sociálních sítích. Otevřela by se tak široká paleta způsobů, jak přilákat pozornost publika k vašemu instagramovému účtu,“ podotýká Social Media Today.

Sazby za influencer marketing na Instagramu, zdroj: Klear

Sazby za influencer marketing na Instagramu, zdroj: Klear

Rozvoji komerčních aktivit influencerů kromě digitálních inovací nahrávají také širší společenské trendy. Jejich projevem je v této souvislosti zejména propad důvěryhodnosti tradičních mediatypů. Podle průzkumu společnosti Fullscreen 54,8 procenta dotazovaných ve věku 18 až 24 let vnímá důvěryhodněji sdělení, které o značce šíří influencer než ona sama. To se však může změnit v momentě, kdy hlavní motivací aktivních uživatelů síťových médií k produkci kvalitního obsahu bude vidina jeho komerčního zúročení.

-riv-