Obrat agentur pro e-shopová řešení má přesahovat 4 mld. Kč

středa, 1. května 2019, 09:40 Internet & Mobil MediaGuru

Roční obrat agentur, které v Česku a na Slovensku nabízejí e-shopová řešení na míru, je 4,2 miliardy korun, ukazuje průzkum Shopsys.

Zdroj: Shuttesrtock

Zdroj: Shuttesrtock

Počet agentur, které v současnosti nabízí e-shopové řešení na míru, se v Česku blíží k počtu 250 – aktuálně jich je 242. Zhruba sto z nich disponuje ročním obratem do tří milionů korun, přičemž více než dvě stovky z nich sídlí v Česku, zbytek na Slovensku. V závislosti na požadavcích se cena za vytvoření elektronického obchodu může vyšplhat až na 10 milionů korun. Vyplývá to z analýzy českého a slovenského trhu, kterou provedla společnost Shopsys, která se zaměřuje na technologický vývoj a rozvoj velkých e-shopů.

Množství agentur nabízejících e-shopová řešení se rok od roku rozrůstá.  Největší koncentrace agentur je v Praze (78), v Moravskoslezském (33) a Jihomoravském kraji (28) . Česká B2C e-commerce (tj. objem peněz, které se utratí v českých e-shopech), roste meziročně cca o 15–20 %. V segmentu agentur vytvářejících e-shopy na míru se předpokládá, že růst bude o něco málo pomalejší, přibližně v rozmezí mezi 10-15 procent.

Roční obrat (RO) ve výši tří milionů korun se týká přibližně stovky agentur. Zpravidla se jedná o mikropodniky, které čítají pouze několik málo jednotlivců. Skupinu středních agentur tvoří firmy, jejichž roční obrat se dostává do hodnot představující nižší desítky milionů. Aktuálně se jich dá napočítat necelá stovka. Velké agentury jsou na tom znatelně lépe. Často dosahují zhruba dvojnásobku, v některých případech i trojnásobku ročního obratu středně velkých firem. Hranici 60 milionů ročního obratu pak překoná devět agentur.

Počet agentur v Česku a na Slovensku podle velikosti obratu, zdroj: Shopsys

Počet agentur v Česku a na Slovensku podle velikosti obratu, zdroj: Shopsys

Rozpětí cen, za které agentury dosahují svých ročních obratů, je opravdu široké. Nejlevnější řešení nabízí svým klientům zpravidla do 100 tisíc korun. „Spodní hranice intervalu, která začíná nejčastěji na cca 80 tisících korunách, je typická pro krabicová řešení s minimem úprav na míru“ uvádí Lukáš Havlásek, CEO společnosti Shopsys.

-mav-