Počet diváků v kinech rostl i v prvním čtvrtletí

pondělí, 13. května 2019, 14:35 Outdoor, Aktuality MediaGuru

Trend zvyšující se návštěvnosti tuzemských kin pokračoval i v prvním letošním čtvrtletí. Oproti stejnému období loni se návštěvnost zvýšila o čtvrtinu.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Návštěvnost tuzemských kin přesáhla za období prvního letošního čtvrtletí počet pět milionu diváků (5,072 mil.) a stala se v tomto ročním období divácky nejúspěšnější minimálně za posledních patnáct let. Ve srovnání se stejným loňským obdobím se letošní návštěvnost kin v prvním čtvrtletí zvýšila zvýšila o 24 procent. 

Vývoj návštěvnosti kin (tis.), 1Q/2014-1Q/2019

Zdroj: Unie filmových distributorů, hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Čisté tržby z prodeje lístků se v prvním čtvrtletí 2019 vyšplhaly na 742 mil. Kč a meziročně se zvýšily o téměř 30 procent (meziročně +170 mil. Kč). Jde opět o rekordní výsledek v této části roku. 

Vývoj tržeb tuzemských kin (tis. Kč), 1Q/2014-1Q/2019

Zdroj: Unie filmových distributorů, hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Hlavními filmovými taháky v prvním čtvrtletí byly především snímky Ženy v běhu (česká komedie), Bohemian Rhapsody (loňský nejúspěšnější film v tuzemských kinech), americký akční film Captain Marvel a aktuálně je hitem návštěvnosti americký film Avengers Endgame.

Objem investic do kinoreklamy se ale takto výrazně nezvyšuje. Podle hrubých investic z monitoringu reklamy AdIntel od Nielsen Admosphere se výdaje směřované do reklamy v kinech v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšily o 3 %.

-mav-