Rádia, televize i weby mohou zviditelnit svůj video obsah

středa, 5. června 2019, 09:15 PR MediaGuru

Společnost Newton Technologies vyvinula automatizovaný nástroj Beey na přepis audiovizuálního obsahu na internetu.

Martin Španěl a Ludmila Tydlitátová na konferenci AMEC, foto: MediaGuru.cz

Martin Španěl a Ludmila Tydlitátová na konferenci AMEC, foto: MediaGuru.cz

Nástroj Beey, který dokáže převést digitální audiovizuální obsah do textu pomocí umělé inteligence, představili na výroční konferenci AMEC, která se v minulém týdnu uskutečnila v Praze, zástupci společnosti Newton Technologies. Právě tato společnost vyvinula automatizovaný nástroj rozpoznávání řeči, který s přesností v rozmezí 80-99 % převádí audiovizuální obsah do textového formátu.

Jak na konferenci vysvětlili Ludmila Tydlitátová a Martin ŠpanělNewton Technologies, pro transkripci digitálního video obsahu (například video rozhovoru) je možné využít buď tým lidí, kteří rozhovor ručně přepisují, což je ale poměrně finančně nákladné, nebo lze k převodu využít právě automatizovaného nástroje. „Pracuje podobně jako digitální asistent – nahrává hlasy, následně se nahrávky odesílají na server, kde se automaticky přepisují. Lze je využít k záznamům z jednání, z rozhovorů nebo pro účely mediálního monitoringu. Oproti lidské síle dokáže uspořit až 40 % nákladů,“ přiblížili.

Klíčové pro rozvoj automatizovaného přepisu bylo postupné rozšiřování počtu slov ve slovníku. Zpočátku existence softwaru tak bylo využití automatizace limitováno nižším počtem slov, který se ale rychle zvyšuje, protože slovníky procházejí každodenní aktualizací a začleňují i pojmy související s aktuálním děním. V současnosti jsou nahrávky automaticky převáděny v osmnácti jazycích.

S nahráváním video nebo audio souboru, nástroj Beey (dostupný přes API nebo přes webovou aplikaci), začíná audio obsah transformovat do textu. Uživateli se zobrazuje samotný text s pohybem kurzoru, může tak do textu vstupovat a případně ho upravovat nebo opravovat. Vzhledem k tomu, že operuje v online prostředí, je textový přepis výhodný z pohledu vyhledání podle klíčových slov případně pro search optimalizaci (SEO). Původně vizuální obsah tak dosáhne vyšší vizibility a vylepší svou pozici ve vyhledávání. Díky tomu pak může uživatel prohledávat například obsah podcastů nebo jiného audiovizuálního obsahu na internetu.

Ukázka zpracování video obsahu do textu, zdroj: Newton Technologies

Ukázka zpracování video obsahu do textu, zdroj: Newton Technologies

Vedle obsahu se ale zaznamenávají i další klíčové identifikátory spojené s video obsahem – například jména mluvčích nebo délka jejich promluv. Proto je nástroj možné využít i pro mediální analýzy.

Beey využívá například polské rádio TOK FM a posluchači tak mohou prohledávat obsah rádiového vysílání pomocí klíčových slov i na internetu. V Česku pracuje s nástrojem Beey mateřská společnost Newton Media, která ho používá pro mediální monitoring, nebo také Česká národní banka (ČNB) pro záznamy jednání představenstva.

-mav-