Amazon otevře v Británii deset pop-up obchodů

středa, 5. června 2019, 07:30 Aktuality, Retail MediaGuru

Amazon plánuje během jednoho roku otevřít deset pop-up obchodů po celé Velké Británii, kde bude nabízet produkty z více než stovky různých e-shopů.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Internetový obchod Amazon otevřel v pondělí 3. června první z celkem deseti pop-up obchodů, které má v plánu podle britského The Guardian během roku postupně začít provozovat po celé Velké Británii. Bude zde nabízet produkty z více než 100 různých e-shopů. První z těchto obchodů s názvem „Clicks and Mortar“ byl otevřen na hlavní třídě v Manchesteru a stojí za ním spolupráce Amazonu s organizací Enterprise Nation, která pomáhá malým (online) značkám růst (třeba i offline).

V nabídce bude různé zboží od jídla a nápojů, přes elektroniku, kosmetiku až k domácím potřebám. Jedná se o roční pilotní projekt, který má otestovat možnost spolupráce s malými online prodejci, jejichž produkty dosud offline dostupné nebyly. Budou zde navíc umístěné také boxy Amazonu pro vyzvedávání online objednávek.

První obchod Clicks and Mortar byl otevřen v Manchesteru. Zdroj: The Guardian (Anthony Devlin/PA)

První obchod Clicks and Mortar byl otevřen v Manchesteru. Zdroj: The Guardian (Anthony Devlin/PA)

Internetový gigant má v plánu otevřít deset podobných prodejen, přesné lokace zatím nesdělil. Uvedl jen, že to má být ve Walesu, Skotsku, Yorkshire, a ve střední a jiho-východní Británii. Možností k umístění prodejen je podle médií dostatek vzhledem k tomu, že řada obchodníků v posledních letech naopak své kamenné prodejny v Británii zavírala, například Debenhams, Mothercare, Poundworld nebo Maplin.

Dále se také zavázal investovat 1 milion liber na trénink 150 zaměstnanců malých byznysů, aby tak pomohli malým podnikatelům zvýšit prodeje. Také jim nabízí zdarma kurzy na své Amazon Academy. Z pilotu má navíc vzniknout nezávislý výzkum, který firma poskytne britské vládě, aby se tak podpořily nápady, jak zlepšit prodeje na hlavních třídách ve městech. 

Již v říjnu loňského roku Amazon otevřel v Británii pop-up obchod, ovšem s módou, na Baker Street v Londýně. Také poslední dva roky otevírá pop-up obchod u příležitosti Black Friday. V USA e-shop aktuálně provozuje 11 Amazon Go prodejen, kde nabízí převážně potraviny. V roce 2017 navíc koupil síť prodejen Whole Foods (zhruba 500 prodejen, většina v USA).

-zue-