ČRo se ohradil proti nařčením na FB účtu T. Okamury

čtvrtek, 20. června 2019, 11:05 Aktuality, Rádio MediaGuru

Český rozhlas se ohradil proti výrokům předsedy SPD na jeho facebookovém profilu. Reaguje i český výbor tiskového institutu CZ IPI.

Foto: Český rozhlas

Foto: Český rozhlas

Generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral se ohradil proti nařčením, které na svém facebookovém profilu zveřejnil předseda SPD Tomio Okamura. Tomu se nelíbily otázky redaktorky ČRo, která chtěla znát podrobnosti o tom, proč Okamura na svém facebookovém účtu uvedl, že znásilnění mladé dívky má mít na svědomí migrant z Afriky vyhoštěný z Německa. Okamura ve svém příspěvku dále napadl Český rozhlas. „Český rozhlas dlouhodobě pomlouvá a špiní SPD a cenzuruje naše názory, aby nebyly slyšet. Je to v podstatě další sluníčkářská politická strana, která za veřejné peníze manipuluje veřejné mínění ve prospěch jednoho názorového proudu," napsal mj. Okamura.

Český rozhlas se jménem generálního ředitele za práci své novinářky postavil. „Vyjádření předsedy SPD Tomia Okamury na jeho facebookovém profilu je útokem na samou podstatu Českého rozhlasu jako veřejnoprávního média a porušuje demokratické principy, na kterých stojí naše společnost," stojí mj. v prohlášení ČRo.

Svůj názor vyjádřil také Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu IPI (CZ IPI), který poukázal na to, že na facebookovém účtu Tomia Okamury se okamžitě začaly objevovat nenávistné příspěvky proti novinářce včetně výzev k násilí proti ní. „CZ IPI odsuzuje jakékoliv výzvy k násilí proti novinářům a žádá veřejně činné osoby, aby takovým útokům neposkytovaly prostor. Je zcela nepřijatelné, aby místopředseda sněmovny, tedy osoba stojící vysoko v hierarchii ústavních činitelů státu, příspěvkům, které jsou pravděpodobně trestným činem, poskytoval prostor," vyzývá CZ IPI ve svém stanovisku podepsaném předsedou Michalem Klímou.

Případem se začala zbývat i policie, která prověřuje komentáře některých uživatelů sociálních sítí k vyjádření Tomia Okamury o redaktorce Českého rozhlasu (ČRo). O vyšetřování informoval na twitteru ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „To, co se rozpoutalo na facebooku Tomia Okamury vůči novinářce ČRo, je odporné. Chtěl bych ujistit veřejnost, že Policie ČR se celou záležitostí zabývá," uvedl Hamáček na twitteru.

-mav-, -čtk-