K volbě členů Rady ČTK se vyjádřily CZ IPI i židovské obce

čtvrtek, 13. června 2019, 07:25 Aktuality, Tisk MediaGuru

Česká pobočka tiskového institutu IPI a Federace židovských obcí se vyjádřily k blížící se volbě členů Rady ČTK.

V souvislosti s blížící se volbou členů Rady České tiskové kanceláře apeluje Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) na poslankyně a poslance, aby k této volbě přistoupili s maximální odpovědností s ohledem na profesní a osobnostní předpoklady kandidátů pro členství v radě. Navazuje tak na otevřený dopis poslancům a poslankyním ze dne 2. 5. 2019.

K volbě členů Rady ČTK se také vyjádřila Federace židovských obcí. Kritizovala část sněmovních stran za snahu zvolit činovníka spolku Akce D.O.S.T Michala Semína do Rady ČTK. Semín podle federace vystupuje antijudaisticky a dohled nad veřejnoprávní tiskovou agenturou by neměl být svěřován lidem s fundamentalistickým viděním světa. Semín na dotaz ČTK uvedl, že z teologického hlediska je k židovství kritický, je ale stoupencem náboženské snášenlivosti a ve veřejném působení je motivován pozitivními postoji. 

Sněmovna na počátku června nezvolila žádného z kandidátů na dvě místa v Radě ČTK, která se uvolní 20. června. Ke zvolení bylo nutných 89 hlasů. Semín navržený SPD jich získal 83. Do druhého kola volby kromě něj postoupili také zastupitel hnutí ANO v Praze 3 David Soukup s 82 hlasy, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka nominovaný Piráty a lidovci se 72 hlasy a bývalý předseda rady Tomáš Mrázek navržený ODS s 36 hlasy.

Sněmovna vybírá nové členy rady za předsedu Miroslava Augustina (zvolen za ANO) a za Jakuba Heikenwäldera (zvolen za KDU-ČSL), jimž končí pětiletý mandát. Místopředsedy rady jsou Jaroslava Wenigerová (zvolena za ODS) a publicista Petr Žantovský, dalšími členy jsou Pavel Foltán (oba zvoleni za ANO), Jana Gáborová (zvolena za SPD) a od začátku letošního května Michaela Marksová Tominová (zvolena za ČSSD).

-mav-, -čtk-