LinkedIn: Česko patří mezi klíčové trhy, dynamicky roste

čtvrtek, 13. června 2019, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Uživatelská báze profesní sítě LinkedIn v České republice dynamicky roste. Stále více ji Češi používají k budování své osobní značky.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

LinkedIn v současnosti čítá 630 milionů uživatelů. Svůj profil na ní má 30 milionů společností, 90 tisíc škol a zájemci si zde mohou vybírat zaměstnání z 20 milionů pracovních nabídek. „Stále jsme ale na cestě,“ uvedl hned v úvodu LinkedIn Summitu v Praze Dmitry Krajnov, senior account director této profesní sítě. 

Na českém trhu využívá LinkedIn 1,5 milionů uživatelů, 83 tisíc firem a sedm tisíc škol. Vyvěšeno je zde 21 tisíc pracovních inzerátů. „Česká republika patří mezi dynamicky rostoucí trhy, a proto je pro nás klíčová,“ dodal Dmitry Krajnov s tím, že nejrychleji rostoucím trhem v regionu je Polsko. 

Zdroj: LinkedIn, foto: MediaGuru.cz

Zdroj: LinkedIn, foto: MediaGuru.cz

Čeští uživatelé si na LinkedInu cení vysoké úrovně obsahu

Češi si svůj LinkedIn profil zakládají zejména kvůli propojení s kolegy, udržování pracovních kontaktů a získání dalšího zdroje informací, ukazuje výzkum #FenomenLinkedin. „V poslední době si lidé profil zřizují kvůli zviditelnění. Až 30 % respondentů považuje zviditelnění za hlavní roli této sítě,“ uvedl iniciátor výzkumu i pořadatel celé konference Martin Hošek. 

Na denní bázi čeští uživatelé nejvíce čtou příspěvky (63 %) a prohlížejí si profily jiných uživatelů  (21 %) nebo firem (13 %). Dvě třetiny respondentů nepíšou téměř nikdy žádné příspěvky, naopak denně je píše jen 5 %, povětšinou personalisté, kteří také patřím k těm s prémiovým účtem. 

Většina Čechů je s LinkedInem spokojená. Oceňují možnost spojení s lidmi, vysokou úroveň obsahu a inspiraci pro práci. Naopak jim vadí nepřehlednost, uživatelská nepřívětivost a určité „facebookovatění“.

Více o výzkumu si můžete přečíst zde. 

Kromě spokojenosti uživatelů se LinkedIn těší mezi sociálními sítěmi nejvyšší důvěře. Podle průzkumu The Digital Trust Report portálu Business Insider je dokonce dvakrát důvěryhodnější než Facebook. 

Podle výzkumu Business Insideru je LinkedIn zdaleka nejdůvěryhodnější sociální sítí současnosti, foto: MediaGuru.cz.

Podle výzkumu Business Insideru je LinkedIn zdaleka nejdůvěryhodnější sociální sítí současnosti, foto: MediaGuru.cz.

Poznejte své publikum a buďte autentičtí

Jak na profesní síti uspět, poradila Lara Julio, market development manager EMEA z LinkedInu. Základem je podle ní budování vlastní, ať už osobní, či firemní stránky, které jdou dnes spravovat i z mobilních zařízeních. Vhodné je využívat při publikování či vyhledávání příspěvků hashtagy, dále používat analytické nástroje, funkce Mentions nebo Content Suggestions, která pomáhá s vyhledáváním úspěšného obsahu, a to buď v celé komunitě LinkedIn, nebo jen mezi sledujícími, či zaměstnanci. Možnost je také tyto návrhy filtrovat podle odvětví, lokality či pracovní pozice. 

Dále je potřeba umět pracovat s publiky. Pro lepší plánování je dobré podívat se na demografické údaje, informace o firmách, odvětvích, vzdělání, ale i zájmech, podle nichž jde od letošního roku cílit reklamu. Nedávno také LinkedIn spustil možnost cílení přes lookalike publika. 

Ohledně samotného obsahu je podle Lary Julio důležité, aby byl především autentický. „Hlavně nemluvte jen a jen o sobě, to lidi nezajímá. Nejvíce si cení edukativního či informativního obsahu,“ podotkla Lara Julio. 

Jaký obsah na LinkedInu uživatelé vyhledávají, zdroj: LinkedIn, foto: MediaGuru.cz.

Jaký obsah na LinkedInu uživatelé vyhledávají, zdroj: LinkedIn, foto: MediaGuru.cz.

Vyplatí se publikovat příspěvky denně, protože to přináší dvojnásobný engagement uživatelů. „Při publikování také neopomíjejte víkendy či dobu, kdy lidé dojíždí do práce,“ doporučila Lara Julio. Mnohem lépe také funguje obsah sdílený zaměstnanci než samotnou firmou. 

Z reklamních formátů, které LinkedIn nabízí, je výhodné investovat do videa, a to i s titulky pro sledování bez zvuku. Dále Lara Juliu doporučila formát Carousel nebo InMails, kde je garantován rozestup mezi rozesílkou na uživatele 45 dní. Jeden zaslaný e-mail vyjde na 0,1 eur a míra otevření přesahuje 70 %.

LinkedIn přijde s živým videopřenosem nebo funkcí Event

V příštím roce by měl LinkedIn spustit i novou funkci Event k organizaci akcí pro uživatele sítě. letos chce v druhém pololetí přinést i možnost živého videopřenosu či tzv. conversation ads, tedy reklamního formátu v konverzaci se zákazníkem. A do budoucna počítá i s Nurture Targeting, tedy cílením na základě reakcí uživatelů s firemním obsahem. 

-stk-