Prodej audioknih letos stoupl až o 40 procent

pátek, 28. června 2019, 07:45 Aktuality, Rádio MediaGuru

Více než deset audioknih si ročně poslechne 34 procent zákazníků.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prodej audioknih letos vzrostl až o 40 procent. Vedou detektivky a thrillery, největší meziroční nárůst ale zaznamenaly audioknihy s tematikou osobního rozvoje. Nárůst u audioknih v mp3 ke stažení je mírně vyšší než u klasických CD titulů. Vyplývá to z informací prodejců.

„Podle našeho průzkumu lidé na poslechu oceňují zejména dostupnost a jednoduchost. Nejčastěji audioposlech běží na zařízení, které má dnes už každý stále u sebe v kapse, tedy na mobilním telefonu (77,3 procenta). Téměř polovina respondentů uvedla, že na poslech mluveného slova je zvyklá od rodičů z dětství při vyprávění pohádek," uvedla Hana Žáková z Alza.cz.

Počet prodaných audioknih v Alze vzrostl v prvním pololetí meziročně o 39 procent, loni byl růst o čtyři procentní body vyšší. Knihkupectví Kosmas.cz eviduje nárůst u audioknih o pětinu. „Meziroční růst je daný jednak větším počtem prodaných kusů a určitě také větším počtem titulů na trhu. Je stále více knih, ke kterým vychází i audioknižní podoba," dodala Lenka Dvořáková z Kosmasu.

Nejprodávanějšími tituly podle Alzy jsou Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět, Hra o trůny a Nikdy nedělej kompromis. Mezi nejoblíbenější interprety patří Zuzana Slavíková a Jan Hyhlík. V Kosmasu vede Opuštěná společnost Erika Taberyho.

Více než deset audioknih si ročně poslechne 34 procent zákazníků. Na recenze při výběru titulu dá 51 procent respondentů, na doporučení přátel 44 procent.

Loni lidé za audioknihy a mluvené slovo podle Asociace vydavatelů audioknih utratili 148,4 milionu korun, což bylo meziročně o 16,2 procenta víc. Prodej na nosičích nadále převažoval nad digitálním. Asociace pracuje s podklady 12 vydavatelů, kteří tvoří většinu trhu.

Na nosiče loni připadalo 83,3 milionu korun, což představuje 56,1 procenta celku. Prodalo se jich téměř 300.000. V digitální podobě lidé nakoupili audioknihy a mluvené slovo za 65,1 milionu Kč. „I když podíl digitálního prodeje stále roste, tempo růstu se proti roku 2017 výrazně zpomalilo," uvedla asociace.

-čtk-