Spotify vylepšuje cílení reklamy

pondělí, 24. června 2019, 10:30 Internet & Mobil MediaGuru

Streamovací aplikace nabízí zadavatelům možnost zaměřit se speciálně na posluchače podcastů.

Foto: Spotify

Foto: Spotify

V populární hudební aplikaci dostává stále více prostoru kromě muziky také mluvené slovo. A tomu odpovídá i snaha Spotify vydělat díky trendu další peníze. Firma minulý týden oznámila, že umožní inzerentům zacílit své audioreklamy výhradně na posluchače podcastů, funkce je však geograficky omezená. Švédská společnost ji momentálně spouští v desítce vybraných zemí – konkrétně ve Spojených státech amerických, Kanadě, Mexiku, Brazílii, Spojeném království, Francii, Německu, Itálii, Španělsku a Austrálii. Mezi značkami, které funkci zkoušejí, je podle portálu TechCrunch mimo jiné Samsung propagující svá bezdrátová sluchátka Galaxy Buds. Korejský výrobce elektroniky, respektive každý inzerent, navíc může zúžit své cílení i podle toho, zda si konkrétní uživatelé raději pouštějí přes Spotify hudbu, nebo mluvené slovo. Marketéři se kromě toho mohou se svými sděleními orientovat i podle toho, zda jsou příslušníci cílové skupiny milovníky podcastů o zdraví a životním stylu, byznysu a technologiích nebo těch, jejichž cílem je primárně zábava a pobavení publika.

Rozlišování zcela odlišných typů audio obsahu je v souladu i s aktuálním redesignem uživatelského rozhraní Spotify pro předplatitele. To umožňuje snadno a přehledně přepínat právě mezi hudebním a podcastovým repertoárem, aplikace sama vnímá oba žánry jako de facto rovnocenné, což má mnoho projevů i v obchodní, nejen designové rovině. V průběhu letošního roku totiž firma utratila 400 milionů dolarů na akvizice podcastových platforem Parcast, Gimles a Anchor. Ba co víc, buduje si exkluzivní repertoár, který mimo jiné zahrnuje mluvené postřehy vyslovované manželi Obamovými.

Jakkoliv se může jevit výše uvedená suma enormní, svým způsobem odráží enormně rychlý nárůst popularity odvětví. Objem peněz investovaných do podcastové reklamy loni v USA vzrostl o více než 50 procent na téměř půl miliardy dolarů, vyplývá z analýzy organizace IAB.  Navíc podle průzkumu společnosti Edison Research za poslední měsíc poslouchalo některý z podcastů 32 procent Američanů starších 12 let. Spotify se tak podle serveru Marketingland logicky snaží stát tou hlavní platformou pro uvedený typ obsahu. Problém však prý představovala jeho relativně obtížná marketingová využitelnost spjatá s nepříliš podrobnými daty o konverzích, podotýká server. Marketéři se limity snažili obejít například výzvami k interakci a rozdáváním unikátních kódů pro posluchače, nyní však dostávají nástroj, jak podcasty pohodlněji zasadit do své strategie.

Mediatyp se současně stále více prosazuje i v českém digitálním prostoru. Dokládá to mimo jiné skutečnost, že svůj vlastní podcast provozuje řada zpravodajských médií. Jen na Spotify je k dohledání produkce ČT24, Respektu, Českého rozhlasu či časopisu Forbes. Pokud by tak lepší nástroje k cílení reklamy dostali i její tuzemští zadavatelé, rozhodně by je měli jak využít.

-riv-