Žebříček největších maloobchodníků na světě vede Walmart

pondělí, 10. června 2019, 07:25 Aktuality, Retail MediaGuru

Výzkumná agentura Kantar zveřejnila seznam největších maloobchodníků světa. Dominují mu americké firmy.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Výzkumná agentura Kantar zveřejnila seznam největších retailerů světa. S očekávaným obratem přes 442 miliard euro v roce 2019 je na prvním místě Walmart jako největší maloobchodní společnost na světě. Je téměř 2,5krát větší než dvojka Amazon, jehož očekávaný obrat je zhruba 183 miliard euro. Šest z deseti největších firem má centrálu v USA. A jen jedna firma je aktivní výhradně v USA – a to Kroger, které v žebříčku náleží páté místo.

Jedničkou v Evropě je pak Schwarz Group (Lidl a Kaufland) na čtvrtém místě. Aldi je na sedmém místě a francouzský Carrefour na devátém místě. Tesco je 12. a Ahold Delhaize je 14. Podle očekávání zástupci čínských firem se posunuli nahoru, JD.com se dostal do desítky největších a Alibaba je na 25. místě.

Zdroj: Kantar (převzato z RetailDetail)

Zdroj: Kantar (převzato z RetailDetail)

Kantar přidal ještě prognózu. Očekává růst v příštích pěti letech u Walmartu, Amazonu, Alibaby a JD.com. Rovněž dobře vypadá budoucnost firem CVS, Apple a Ikea, jelikož vhodně investují, mají dobré byznys modely a uskutečňují chytré akvizice.  Naopak spíše hůře vypadá budoucnost pro retailery s tradičním byznys modelem, zvláště velké maloobchodní řetězce s kamennými prodejnami.

-zue-