ČT odvysílá dokumenty k Listopadu či nové Manželské etudy

úterý, 23. července 2019, 11:05 TV MediaGuru

Česká televize představila dokumentární a publicistickou tvorbu, kterou divákům nabídne v podzimním vysílání.

Zdroj: ČT

Zdroj: ČT

Česká televize nabídne ve svém letošním podzimním vysílání několik nových dokumentů. Zaměří se jak na připomínku 30. výročí sametové revoluce, tak na historické dokumenty, cestopisy či portréty legend.

Pokračovat budou pořady jako Herbář, Bedekr, Příběhy 20. století, Modrá krev, Legendy kriminalistiky, Bydlet jako... nebo Co naše babičky uměly a na co jsme zapomněli. Divákům se představí také televizní premiéra nových Manželských etud. 

Výročí listopadových událostí Česká televize připomene například dvoudílným dokumentem Třicet svobodných. Půjde o analýzu třiceti svobodných let se snahou odpovědět na otázku, proč ve společnosti panuje napětí a nespokojenost. Autorem námětu a dramaturgem je Josef Albert. Scénář napsali Jefim Fištejn a Petr Jančárek.

V žánru cestopisů se objeví nové díly Bedekru zaměřené na oblast Beneluxu nebo cyklus Kiwiland představující Nový Zéland pohledem redaktorky Karolíny Kočí. Letos na podzim se pak uzavře cestování Dana Přibáně, na podzim odvysílá ČT poslední díl Trabantem z Indie až domů. Připravena je také novinka Pivní putování s doktorem Zdeňkem Susou a zpěvákem Matějem Ruppertem po chmelových stopách celého Česka.

V oblasti historického dokumentu nabídne ČT například portrét Tomáše Bati s názvem Baťa, první globalista, bratři Cabani připravili dokument o Marii Terezii s názvem Panovnice, novinkou je také portrét československého prezidenta Edvarda Beneše Beneš. Do kin pak zamíří snímek Olgy Sommerové Jiří Suchý – Lehce s životem se prát.

Dokumentární sérii Manželské etudy: Nová generace připravila Hana Třeštíková, dcera Heleny Třeštíkové. Odkrývá podobu partnerského soužití v 21. století.

Olga Malířová Špátová stojí za scénářem a režií nového dokumentu o skautingu Jednou skautem, navždy skautem.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák na úvod úterní tiskové konference poznamenal, že dokumentární tvorba je pro ČT velmi důležitá. „Jen za loňský rok jsme do vysílání připravili přes dvanáct set dokumentárních filmů nebo cyklů.“

Bližší informace o dokumentární tvorbě ČT v letošním podzimním vysílání můžete číst v materiálu níže.

-mav-