Kofola vstupuje do kávové kategorie, kupuje Espresso

středa, 10. července 2019, 14:00 Aktuality, Marketing MediaGuru

Skupina Kofola kupuje pražskou firmu Espresso, distributora kávy Café Reserva a čajů Dilmah.

Zdroj: FB Café Reserva

Zdroj: FB Café Reserva

Kofola kupuje od manželů Iva a Evy Moravcových firmu Espresso, nabízející na českém trhu značku Café Reserva a čaje Dilmah. Akvizicí tak nápojářská skupina vstupuje do nové kávové kategorie. Smluvní strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

„Aktuální transakce je potvrzením dlouhodobé strategie Skupiny Kofola rozšiřovat nabídku a neustále zlepšovat služby pro zákazníky v gastronomii, aby jim usnadnila podnikání v tomto náročném oboru. Skupina Kofola přejímá podpisem smlouvy kompletně celou firmu včetně všech uvedených značek, distribuční sítě i zaměstnanců,“ popisuje Kofola ve své tiskové zprávě.

Firma Espresso byla založena v roce 2002, dnes má 32 zaměstnanců. Roční obrat činí 93 milionů korun, EBITDA 8 milionů korun. Kromě zmíněných značek Espresso v nabídce také kávu Vergnano, kávovary Faema či barmanské sirupy 1883 Maison Routin.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Ve svém portfoliu má značky Kofola, Semtex, Royal Crown Cola, Rajec, Vinea, Chito, Top Topic nebo Jupí a Jupík. Do skupiny patří také značka UGO a bylinné čaje Leros.

„Vnímáme velké synergie s naším dosavadním gastro portfoliem a významné rozšíření stávající nabídky nealkoholických nápojů a bylinkových čajů. Naším neskromným cílem je rozvíjet kávou kulturu a poskytovat skvělý servis našim zákazníkům,” dodává k akvizici generální ředitel Kofoly Jannis Samaras.

Vstup do kávového segmentu není na nápojářském trhu ničím ojedinělým. V loňském roce koupila na globální úrovni Coca-Cola kavárenský řetězec Costa Coffee. Další nápojářský hráč, skupina PepsiCo, zase nedávno uzavřel partnerství se značkou Lavazza, s níž uvede nejprve v Británii, posléze i na dalších evropských trzích ledovou kávu v plechovce.

-stk-