Čínská Citic a Soukup mají kontrolovat Médeu a Empresu

pátek, 23. srpna 2019, 13:05 TV MediaGuru

Citic Group tvrdí, že se se Soukupem dohodla na snížení podílu v Empresa Media a v navýšení podílu v Médee.

Jaromír Soukup, foto: TV Barrandov

Jaromír Soukup, foto: TV Barrandov

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil na základě zjednodušeného návrhu čínské společnosti Rainbow Wisdom Investments Limited, která je akcionářem společnosti Citic Europe, a Jaromíra Soukupa řízení ve věci povolení spojení, kterým mají získat možnost společně kontrolovat společnosti Médea a Empresa Media. Vyplývá to z oznámení úřadu.

Spojení se týká jak nákupu reklamního prostoru, tak vydávání časopisů či televizního vysílání. Skupina Médea působí na trhu mediálních agentur, Empresa Media vydává tištěné tituly (Týden, Sedmička, Exkluziv aj.), provozuje online magazín Týden.cz a patří pod ní také televizní skupina Barrandov. 

Mělo by tak jít o upevnění čínského kapitálu ve firmách Jaromíra Soukupa. Jak se tento krok  promítne do změny stávající akcionářské struktury společností Empresa Media a Médea, zatím není jasné. Čínská společnost China International Group Corporation Limited (patřící pod CEFC, kterou později Citic převzal) má v uvedených společnostech menšinové podíly – konkrétně 49 % v Empresa Media a 30 % v Médee.

Citic Group tvrdí, že se se Soukupem dohodla na snížení podílu v Empresa Media provozující TV Barrandov a navýšení podílu ve skupině Médea Group proporčním způsobem. Nové rozložení podílů neuvedla.

„Citic Group se dohodla s druhým akcionářem, panem Jaromírem Soukupem, na restrukturalizaci svého podílu v jeho společnostech. Proporčním způsobem, odpovídajícím ekonomické valuaci (hodnotě), snižuje svůj podíl ve společnosti Empresa Media a navyšuje svůj podíl ve skupině Médea Group," uvedl místopředseda představenstva CITIC Europe Holdings Jaroslav Tvrdík.

Čínská firma Citic má mít na českém trhu podíly také ve společnosti Smartwings, v cestovní kanceláři Canaria Travel a společnosti Lapasan, která ovládá pivovarskou skupinu Pivovary Lobkowicz Group. Menšinový podíl drží také ve fotbalovém klubu SK Slavia Praha (většinu má jiná čínská firma Sinobo).

-mav-