PwC: Největší firmou světa je Microsoft, roste Netflix

pondělí, 12. srpna 2019, 14:40 Aktuality, Marketing MediaGuru

V čele žebříčku PwC Global Top 100 sesadil po sedmi letech Microsoft firmu Apple.

Zdroj: Microsoft

Zdroj: Microsoft

Podle žebříčku PwC Global Top 100 je nejhodnotnější firmou světa Microsoft, který po sedmi letech sesadil z první pozice Apple. Tržní kapitalizace Microsoftu je 905 miliard USD, zatímco Applu 896 miliard. Největší zhodnocení za posledních deset let zaznamenal Amazon, který je v očích burzovních investorů nyní o 843 miliard cennější a nyní se nachází na třetím místě. V první desítce je dále Alphabet stojící za Googlem, Berkshire Hathaway investora Warrena Buffetta, Facebook, Alibaba, Tencent, Johnson & Johnson a Exxon Mobil. V relativním srovnání zvítězil Netflix, který se zhodnotil o 6081 procent.

Prvních dvacet nejhodnotnějších firem na světě, zdroj: PwC Global Top 100

Prvních dvacet nejhodnotnějších firem na světě, zdroj: PwC Global Top 100

Žebříčku dominují technologické společnosti, které se postaraly o 27 % celkové tržní kapitalizace žebříčku. Výrazný meziroční růst (o 15 procent) zaznamenaly největší firmy z oblasti zdravotnictví a telekomunikací. Naopak o tři procenta pokleslo ohodnocení firem z finančního sektoru.

Více než polovina firem ze světové stovky (54 %) pochází z USA, dvacet jich je z Evropy, nicméně z České republiky žádná. „Dominanci Spojených států má na svědomí zejména rostoucí síla prvních čtyř umístěných hráčů, kteří každoročně zvyšují svůj náskok před zbytkem žebříčku,“ uvedl expert z poradenského oddělení PwC ČR Antonín Koukolík a dodal: „To je způsobeno zejména jejich schopností inovovat a přinášet zákazníkům nové služby a produkty. Americké firmy dominují žebříčku dlouhodobě díky tradici akciových trhů a velikosti americké ekonomiky. Velikost a vyspělost národního trhu také usnadňuje přechod americké společnosti z lokální na globální úroveň. Určitě ale dále porostou v žebříčku i společnost z Číny jako například Alibaba.“

Souhrnná tržní kapitalizace stovky největších firem světa se v roce 2019 dostala na rekordní hodnotu 21 bilionů dolarů, což znamená meziroční 5% nárůst. Oproti předchozím 10% růstu to však představuje zpomalení.

-stk-, -čtk-