Řetězec Globus také končí s igelitovými taškami

neděle, 25. srpna 2019, 07:55 Retail, Aktuality MediaGuru

Globus doprodal jednorázové igelitové nákupní tašky a nahradil je papírovými a textilními. Zároveň nabízí ovosáčky místo mikrotenových.

Ovosáčky na ovoce a zeleninu najdou zákazníci ve speciálních stojanech. Zdroj: web Globus

Ovosáčky na ovoce a zeleninu najdou zákazníci ve speciálních stojanech. Zdroj: web Globus

Obchodní řetězec Globus snižuje podobně jako ostatní řetězce prodej jednorázových plastových obalů. Aktuálně ke konci srpna doprodal jednorázové igelitové nákupní tašky a nahradil je papírovými a textilními. Každý rok přitom zakoupili zákazníci v Globusu v průměru 10,5 milionů igelitových tašek. Nyní ale hypermarket sjednotil výběr nákupních tašek na výhradně recyklovatelné materiály, tedy papír a textil. 

V tuto chvíli mají zákazníci výběr mezi několika variantami včetně nových. Zároveň začal řetězec nabízet ve všech hypermarketech látkové ovosáčky za 9,90 korun, které opakovaně poslouží místo mikrotenových. Stačí si je na informacích v hypermarketech po zaplacení nechat orazítkovat a posléze s nimi opakovaně chodit na nákupy. Ovosáčky zatím z konkurence nabízí pouze Penny Market, ovšem za 19,90 korun.

Koupí ekologičtějších obalů mohou lidé navíc přispět na dobročinné účely. „Látkový ovosáček u nás stojí 9,90 korun, z prodeje každého kusu poputuje 0,50 korun na dobročinné účely,“ uvádí Rita Gabrielová, vedoucí externí komunikace Globusu a tím, že prostřednictvím prodeje ovosáčků a rovněž velkých papírových tašek bude hypermarket sbírat finanční prostředky pro handicapované klienty Konta Bariéry. Doposud byla dlouholetá podpora handicapovaným možná právě prostřednictvím koupě igelitové tašky, kterou Globus však od srpna vyřazuje z prodeje. 

Jako první zrušil od března 2017 jednorázové igelitové tašky Lidl, na konci loňského roku je přestala nabízet i Billa a na začátku letošního roku doprodal zásoby Penny Market. Ostatní řetězce plastové igelitové tašky prodávají, ale v jejich ekologické variantě. Všichni nabízejí papírové nebo látkové alternativy.

-zue-