Šéf ČRo Zavoral dostane za pololetí odměnu 441 600 Kč

středa, 21. srpna 2019, 07:15 Aktuality, Rádio MediaGuru

Odměna je o osm procent nižší, než je její maximálně možná výše.

René Zavoral, foto: MediaGuru.cz

René Zavoral, foto: MediaGuru.cz

Generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral dostane za letošní první pololetí odměnu 441 600 korun, tedy o osm procent méně, než je maximálně možná výše. Rozhodla o tom v úterý Rada ČRo, která Zavoralovi částečně vyčetla porušení kodexu a zákona ČRo a částečně také nedodržení stanoveného podílu poslechovosti.

První věcí, kterou rada při hodnocení šéfa rozhlasu kritizovala, bylo porušení kodexu ČRo, které zaznamenala v jednom z diskusních pořadů stanice v květnu. Rada proto generálnímu řediteli stanovila srážku z odměny pět procent. Dodržování kodexu a zákona o ČRo celkem tvoří 50 procent z odměny.

Dalším kritériem, které ČRo pod vedením Zavorala v pololetí nedodržel, je podíl poslechovosti. Toto kritérium má tvořit deset procent z celkové odměny. Rozhlas měl podle šetření Radioprojektu v pololetí podíl na poslechovosti v Česku 21,7 procenta, což je o 0,5 procenta méně, než je radou stanovená hranice. Rada však nakonec přihlédla i k výsledkům předchozího šetření, kdy měl ČRo podíl 22,9 procenta. Zavoralovi tak nakonec udělali srážku ve výši tří procent z celkové odměny.

Další stanovená kritéria, mezi které patří ještě dodržování nařízení rady, kvalita předkládaných materiálů radě a dodržování termínů nebo plnění rámcového plánu pro toto období, Zavoral podle rady splnil bez problémů. V předchozím období, tedy za druhé pololetí loňského roku šéf rozhlasu dostal odměnu 432 000 korun. Rozhlas tehdy nedodržel podíl poslechovosti.

Předsedkyně rady Hana Dohnálková hodnotila pololetí jako úspěšné a vyvážené. Vedení stanice chválila například za úspěšný výběr koncesionářských poplatků, rekonstrukci budov v Olomouci či Brně nebo programovou skladbu. ČRo v pololetí meziročně zvýšil výběr koncesionářských poplatků zhruba o dva miliony korun na 1,051 miliardy korun.

Český rozhlas loni podle předběžných odhadů hospodařil se ziskem kolem 32 milionů korun. Cílem média je vždy mít alespoň vyrovnané hospodaření.

-čtk-