Soukup chce žalobou napadnout pokutu od RRTV

čtvrtek, 15. srpna 2019, 14:35 TV MediaGuru

Právníci televize Barrandov připravují právní kroky v souvislosti s pokutou 400 tisíc korun, kterou provozovatel obdržel od RRTV.

Kauzy Jaromíra Soukupa, foto: TV Barrandov

Kauzy Jaromíra Soukupa, foto: TV Barrandov

Spolumajitel televize Barrandov Jaromír Soukup nesouhlasí s pokutou, kterou provozovateli vysílání TV Barrandov udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Rada ve čtvrteční tiskové zprávě potvrdila, že provozovateli TV Barrandov udělila pokutu 400 tisíc Kč za údajnou neobjektivitu a nevyváženost. Konkrétně za to, že loni v září odvysílala televize v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa „pouze jeden vyhraněný pohled na problematiku působení nadnárodních společností v České republice a na státní investiční a dotační politiku". V pořadu Soukup tvrdil, že peníze, které nadnárodní firmy vydělají v Česku, vyvádějí do zahraničí a údajně neinvestují zpět v Česku. Zmiňoval konkrétně společnost Škoda Auto.

Jaromír Soukup ve své reakci uvedl, že rozhodnutí rady zásadně odmítá a považuje ho za projev cenzury. „Rozhodnutí vysílací rady považuji za nepatřičnou invektivu a snahu o cenzuru českého mediálního prostředí. Ve svých závěrech nesmíme být selektivní. A jedním z hlavních úkolů médií je právě hlídat podporu z veřejných zdrojů i to, jak s těmito veřejnými prostředky zachází. Tuto kritiku médií musejí snést všichni příjemci veřejných peněz, ať už jde o automobilku Škoda Auto, nebo například o koncern Agrofert. I proto se naši právníci tímto rozhodnutím již zabývají a plánují se proti němu účinně bránit soudní žalobou,“ uvedl generální ředitel a majitel TV Barrandov Jaromír Soukup

RRTV ale zaznamenala v pořadu profesní nedostatky. „Pořad představoval jasný, předem stanovený postoj a nabídl pouze jednostranné interpretace zveřejněných informací, které se týkaly závažných politických otázek souvisejících s distribucí veřejných prostředků. Provozovatel se tak dopustil porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů," zdůvodnila rada. 

Spolumajitel, generální ředitel a moderátor Soukup má jiný názor. „Když v televizi mluvím o nakládání s veřejnými prostředky, což dotace jsou, nepotřebuji pro to žádné vyjádření příjemce. Veškeré podklady totiž čerpáme z databází, které kontroluje a vytváří státní instituce, takže žádná další potvrzení nejsou potřeba,“ tvrdí.

Předseda RRTV Ivan Krejčí podle svého vyjádření pro ČTK na začátku tohoto týdne počítal s variantou, že provozovatel TV Barrandov se bude udělení pokuty bránit soudní cestou. V takovém případě spor rozhodne soud.

-mav-