ČRo: Zájem o poslech na vyžádání významně roste

čtvrtek, 12. září 2019, 07:30 Rádio, Internet & Mobil MediaGuru

V letošním roce se zvyšuje počet rozhlasových pořadů poslouchaných na vyžádání, ukazují data Českého rozhlasu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Stanice Českého rozhlasu zaznamenávají v průběhu letošních měsíců výrazný nárůst poslechu na vyžádání (on-demand), a to na webových stránkách Rozhlas.cz, Radiotéka.cz a v prostředí třetích stran (např. přehrávače Apple, Spotify nebo YouTube).

Jen v letošním červenci se on-demand poslechovost na Rozhlas.cz vyšplhala na 1,2 mil. měsíčně, zatímco ve stejném období o rok dříve představovala 400 tisíc (zdroj: Google Analytics). Z jednotlivých stanic Českého rozhlasu se v poslechu na vyžádání daří především stanici Dvojka, kde se měsíční průměr už dostal přes hranici 450 tisíc. Růst ale v on-demand poslechu zaznamenávají i ostatní stanice Českého rozhlasu včetně regionálních.

Zdroj: Český rozhlas, Google Analytics, unikátní spuštění

Zdroj: Český rozhlas, Google Analytics, unikátní spuštění

Podle ředitele Nových médií Českého rozhlasu Jiřího Maliny je i v zahraničí poslech na vyžádání klasifikován jako nejvýznamnější možnost, kde lze dosáhnout růstu v poslechovosti na internetu. „Je to místo, kde má rozhlas šanci oslovit posluchače i neposluchače. Je to místo, na které bychom se měli do budoucna zaměřit,“ řekl Malina na srpnovém zasedání Rady Českého rozhlasu.  

K nejvyhledávanějším pořadům na vyžádání patří na stránkách Rozhlas.cz Host Lucie Výborné na Radiožurnálu, Četba na pokračování na Dvojce a Vltavě, pořad OnAir na rádiu Wave, Radiokniha na Plusu a Velká pohádka na Rádiu Junior.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Zvyšuje se také podíl třetích stran na poslechovosti pořadů Českého rozhlasu. Spotify a iTunes přinášely v listopadu 2018 celkem 9 % poslechů, v současnosti je to 23 %. V platformách třetích stran se pak nejvíce daří pořadům Vinohradská 12, Host Lucie Výborné a Buchty.

Další informace o vývoji nových médií Českého rozhlasu v prvním pololetí 2019 najdete v prezentaci zde.

-mav-