Google přestane ve Francii zobrazovat úryvky a náhledy zpráv

středa, 25. září 2019, 17:45 Internet & Mobil , Aktualizováno MediaGuru

Francouzští uživatelé uvidí pouze titulky, a nikoliv prvních pár řádek zprávy či náhled fotografie.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Internetový vyhledávač Google přestane ve Francii v duchu unijní reformy autorských práv, kterou na jaře schválil Evropský parlament, zobrazovat úryvky a náhledy zpráv evropských vydavatelů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dnešní příspěvek na blogu internetové společnosti Google.

Znamená to, že francouzští uživatelé napříště uvidí pouze titulky, a nikoliv prvních pár řádek zprávy či náhled fotografie, pokud si to evropský vydavatel dané zprávy nebude výslovně přát.

Změna se bude týkat tisíců evropských vydavatelů, nejvíce ale ovlivní ty francouzské. Tento krok může neblaze ovlivnit jejich příjmy, protože viditelnost na Googlu zvyšuje návštěvnost daných webových stránek a potenciálně též příjmy z reklamy a předplatného, napsala Reuters.

Španělsko a Německo se v minulých letech snažily Google přinutit k tomu, aby vydavatelům za přebírání úryvků a náhledů zpráv platil. Internetová společnost následně ukončila ve Španělsku svou službu pro vyhledávání zpráv Google News. Největšímu německému vydavateli Axel Springer zase klesla návštěvnost poté, co se pokusil nejpoužívanější internetový vyhledávač blokovat.

Francie je dosud jedinou z unijních zemí, která evropskou směrnici o autorských právech uvedla do praxe. Úprava, o které se dlouhé měsíce vyjednávalo a tvrdě se kolem ní lobbovalo, má podle EU zajistit ochranu autorů a umělců v digitální době, ale také otevřít nové možnosti získávání a sdílení autorsky chráněného obsahu. Evropská komise změny navrhla už v roce 2016. Členské státy se na finální podobě textu s europarlamentem dohodly v únoru, europoslanci novelu odsouhlasili na konci března. Členské státy mají pravidla do svých vlastních zákonů převést do dvou let.

Odmítnutí internetového gigantu Google platit médiím za zveřejňování úryvků z jejich obsahu vyvolalo ve Francii pozdvižení. Francouzská vláda a tisk označují podle agentury AFP takový přístup za nepřijatelný. 

O „násilném činu" a „nepřijatelném diktátu" hovoří v reakci na krok Googlu prezident Asociace evropských vydavatelů tiskovin (ENPA) Carlo Perrone. Média podle jeho názoru staví před hotovou věc. „Buď dají americkému gigantovi svůj obsah zadarmo, nebo budou v jeho vyhledávači výrazně znevýhodněna," citovala jej agentura AFP.

Podle francouzského ministra kultury Francka Riestera jde rozhodnutí Googlu proti „duchu a textu" nových evropských pravidel. Firmu vyzval, aby zahájila jednání s vydavateli na celém světě a dohodla se s nimi na tom, jak autorsky chráněný materiál zpoplatňovat. Situaci chce ministr řešit se svými evropskými kolegy.

Google odmítl uzavírat s evropskými vydavateli zvláštní smlouvy o tom, kolik jejich obsahu bude smět francouzským uživatelům ukazovat. Namísto toho prostě od konce října přestane zobrazovat úryvky a náhledy jejich zpráv.

Google argumentuje, že jeho nová pravidla slouží zájmům uživatelů internetu. Brání prý tomu, aby výsledky vyhledávání narušovala komerční hlediska.

-čtk-

Aktualizováno ve čtvrtek 26.9. 2019 o reakci na rozhodnutí Googlu.